Природният газ у нас поскъпва с 2,5% от 1 април

...
Природният газ у нас поскъпва с 2,5% от 1 април
Коментари Харесай

Природният газ поскъпва с 2,5% от април

Природният газ у нас нараства с 2,5% от 1 април по предложение на Комисията за енергийно и водно контролиране. Това излиза наяве от отчет на работна група на регулатора, качен на уеб страницата му. На процедура КЕВР отхвърля желаното от “Булгаргаз ” нарастване на цената с 4,82%. От газовата компания желаеха през второто тримесечие цената да стане 369,99 лв. за 1000 куб. метра без акцизи, Данък добавена стойност и такси за достъп и транспорт.

От енергийния регулатор обаче оферират тя да стане 361,82 лв. за 1000 куб. метра от 1 април.

Причина за корекцията от КЕВР показват надвзет доход от “Булгаргаз ” за 2017 година в размер на 5,28 млн. лв., което води до отплата за потребителите от 7,84 лв. за 1000 куб. метра.

“При установяване цената на природния газ за II тримесечие на 2018 година следва да бъде направена негативна промяна в размер на 5 284 583 лева, представляваща част от позитивната разлика сред прогнозните и отчетните разноски за доставка на природен газ на входа на газопреносната мрежа за 2017 година ”, написа в отчета.

Предвижданото повишаване на природния газ няма да докара до нарастване на цените на парното и топлата вода. Още преди седмица ръководителят на КЕВР Иван Иванов разгласи, че покачване на цената на газа под 5 % не дава никакво нормативно съображение Комисията за енергийно и водно контролиране да трансформира цената както на топлинната сила, по този начин и на високоефективната сила, създавана по смесен метод.

От отчета на работната група излиза наяве още, че към края на януари 2018 година личният капитал на “Булгаргаз ” доближава 252 млн. лв.. Дългосрочните отговорности на сдружението са за 7,03 млн. лв. – главно към “Булгартрансгаз ” за предпазване на газ в хранилището в Чирен. А краткосрочните – 76,18 млн. лв., от които 16,3 млн. лв. са към “Булгартрансгаз ”. Дружеството дължи и налози в размер на 28,7 млн. лв., както и 12,5 млн. лв. обвързване за дял към Българския енергиен холдинг.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР