Природният газ да поскъпне с 3,5% от януари поиска Булгаргаз

...
Природният газ да поскъпне с 3,5% от януари поиска Булгаргаз
Коментари Харесай

Булгаргаз иска по-скъп природен газ, КЕВР уверява, че това няма да оскъпи парното и тока

Природният газ да нарастне с 3,5% от януари изиска " Булгаргаз " ЕАД посредством документ, импортиран в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), оповестиха от БНР. Исканата от сдружението цена е 44,80 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), т.е. повишаване с 1,52 лева./MWh.
Ако бъде утвърдено от КЕВР, това ще бъде следващото нарастване на цената на газа. Тя се отразява отрицателно на огромните консуматори - най-много предприятията от химическата индустрия. Заради покачванията през предишни тримесечия бяха увеличени и цените на парното и на топлата вода.
Сега обаче енергийният регулатор споделя, че по-скъпият природен газ няма да повлияе на цената на тока и на топлинната сила и тя няма да бъде променяна от 1 януари, защото се чака нарастването на цената на природния газ за първото тримесечие на 2019 година да бъде към 4%. Председателят на комисията Иван Иванов сподели преди време, че предварителната прогноза от страна на " Булгаргаз ", която е била дадена на 10 ноември, е посочила, че покачването на цената на природния газ за първото тримесечие на идната година се чака да бъде малко под 5 на 100. " Ако се резервира тази наклонност на международните пазари, където цената на суровия нефт последователно понижа и сега е малко под 70 $ за барел, мога да декларира, че цената на природния газ ще бъде поправена, само че това няма да докара нито до повишение цената на топлинната сила, нито до повишение цената на електрическата сила ", посочи Иванов съгласно БГНЕС.
" Булгаргаз " аргументира желаното нарастване с по-високите доставни цени на природния газ от импорт, както и с по-високия курс на щатския $ по отношение на лв..
Очаква се КЕВР да прегледа и утвърди предлагането на " Булгаргаз " до края на този месец.
Един от най-големите консуматори на газ е столичната Топлофикация, която редовно натрупа задължения към доставчика. Заради опасността от прекъсване на отоплението в столицата към 100 милиона лв. отговорности на " Топлофикация - София " към " Булгаргаз " бяха поети от Българския енергиен холдинг (БЕХ).
През юли КЕВР утвърди повишаване на природния газ с 10,81% до 400,95 лева./1000 куб. м. или 37,79 лева./мегаватчаса (без данък и ДДС).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР