Природните аномалии често имат своите обяснения. Температурните рекорди станаха част

...
Природните аномалии често имат своите обяснения. Температурните рекорди станаха част
Коментари Харесай

Очаква ни изключително горещо лято: Какви температурни рекорди предстоят?

Природните аномалии постоянно имат своите пояснения. Температурните върхове станаха част от нашето всекидневие . Януари и февруари бяха най-топлите и най-сухите месеци в Южна Европа, до момента в който на север валя повече от нормалното. За пояснение на тези аномалии пред „ NOVA “ приказва шефът на Службата за изменение на климата към Европейската комисия доктор Карло Буентемпо .

2023 година беше маркирана като най-горещата в историята на Земята . Станахме очевидци на суши, горещи талази и големи пожари в границите на няколко месеца в Европа. Такава е равносметката на Службата за изменение на климата „ Коперник “ в Брюксел, по-известна като “Очите на Европа върху Земята ”. И извънредно горещото време продължава и през зимата.

„ Всичко това ни дава да разберем къде се намираме. През ноември имаме дни, които надвишават сериозната температурна граница от 2 градуса. Всичко това се повтори и през февруари. Движим се по необикновен път. Конкретно последните два месеца, както и последната година няма казус в близката климатична история на планетата “ , твърди доктор Карло Буентемпо, шеф на Службата за изменение на климата “Коперник ”.

Според шефа на института доктор Карло Буентемпо тази наклонност ще продължи. Сушата в Средиземноморието, записана в края на януари, се дефинира като рекордна.

„ Това не са изолирани случаи. Има суши в южна Италия, Сицилия, даже на Балканите и по-точно Южна Гърция “ , твърди доктор Буентемпо.

Спътниците на института засичат противоположни аномалии тази зима .

„ Ако погледнем в околните месеци, можем да видим, че Европа е като два изцяло разнообразни континента на север и юг. Южна и Югоизточна Франция, Испания и огромна част от Северозападна Африка – Мароко и Алжир, претърпяват изключителни аномалии по отношение на неналичието на превалявания. Рекордно количество превалявания на север от Франция, Нидерландие, Германия, Обединеното кралство. Така че сигурно получаваме някакъв сигнал с тези суши на юг и превалявания на север “ , показва специалистът.

Прогнозата отсега нататък не е в наша изгода. Според Буентемпо няма да има по-екстремни аномалии спрямо това, което видяхме предходната година . Но продължителни температури над 40 градуса лятото ще станат новото обикновено.

„ Температурите ще не престават да се повишават. Горещите талази в Средиземноморието ще стават по-чести, ще не престават по-дълго, и ще са по-интензивни. Ще следим по какъв начин температурите отиват нагоре в целия континент, тъй че това не е нещо, което ще се случи единствено в Южна Европа. Ако прогнозата не се сбъдне за това лято, то би трябвало да се подготвим за всичко това за в бъдеще “ , акцентира доктор Буентемпо.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР