Природата, историята, хората. Асоциациите ви със Смолян сигурно са за

...
Природата, историята, хората. Асоциациите ви със Смолян сигурно са за
Коментари Харесай

Смолян отива на кино

Природата, историята, хората. Асоциациите ви със Смолян несъмнено са за прелестен и дребен град, сврян в Родопите. Но в близко бъдеще е прекомерно допустимо да са свързани и със зараждащия се забавен кинофестивал в града.

Първото издание на Родопския интернационален фестивал на документалното кино се организира сред 16 и 20 септември и гратис сподели на четири местоположения български и задгранични филми. Сред тях са направилият премиера на " Сънданс " и " Берлинале " " Тайният живот на Вера " на работещия сред България и Финландия Тонислав Христов, " Пасажери " на Здравко и Цветан Драгнев, които завоюваха премията на фестивала за най-хубав документален филм, " Блокът на смелите " на Божина Панайотова, наградена с наградата за най-хубав късометражен филм, " Рокендрол " на Борислав Колев, който документира първите хардрок групи в страната.

В програмата солидно наличие означиха филми, които преглеждат политически разтърсвания, проблеми на малцинствата. След финала на събитието част от филмите бяха показани гратис онлайн.

Плановете за второ издание са към този момент в ход - идващият Родопски интернационален фестивал ще се организира сред 24 и 27 юни 2022 година

И въпреки всичко за какво Смолян? " Днес огромните културни събития в региона на киното се организират в София, Пловдив и Варна. Това централизира културния живот в огромните градове и е причина икономическият растеж в областта на културните промишлености от последните години да се следи най-вече там ", споделя Катерина Ламбринова, част от екипа на фестивала, който също по този начин развива платформата за открити прожекции " Блок Кино " в София.

Плановете им са фестивалът в Смолян да бъде дълготраен, само че освен да притегля все по-широка аудитория, само че и да бъде среда за млади документалисти, кинематографисти, критици, да развива партньорство със прилежащи страни. Основите на това бяха посети с гостуването на немския документален и сценичен режисьор Андрес Файел, който направи майсторски клас в границите на събитието с присъединяване на млади режисьори от България, Гърция и Турция.
Кадър от " Пасажери " на Здравко и Цветан Драгнев
Събитието стъпва в град, който не е лишен от фестивални обичаи. Родопският интернационален фестивал е символно продължение на форума " Преглед на творчеството на младите кино дейци ", съществувал от 1973 до 1991 година, останало в спомените на съвременниците си като едно от местата, в които свободният разговор е вероятен.

Смолян също по този начин е богат на открити пространства, които могат да бъдат употребявани за прожекции, работа, празненства. За реализацията на събитието оказва помощ " Гьоте-институт ", само че фестивалът намира и локална поддръжка в лицето на община Смолян, районната библиотека " Николай Вранчев ", Родопския трагичен спектакъл " Николай Хайтов " и на читалище " Христо Ботев ". Фокусът по всяка възможност ще остане към документалното кино, защото то по едно и също време визира значими проблеми и не е задоволително показвано в страната. За екипа нуждата от сериозен интернационален фестивал за писмено кино отвън столицата е голяма. " Ситуацията с дистрибуцията и сподели на стойностно кино на територията на страната е доста затруднена, а тук-там съвсем невъзможна. "

В казуса се вижда контрастност сред развиването на жанра тук и на открито, където документалистиката от ден на ден съумява да прави срещата сред разнообразни култури допустима, да преведе социално-политическите проблеми на понятен език. Ламбринова има вяра, че качествените европейски и международни филми имат силата да приобщят българската аудитория към актуалните трендове в документалното кино. " Документалното кино в България е подценявано, до момента в който на всички места по света то е в напредък и намира от ден на ден аудитория и канали за разпространяване. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Земеделие 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Енергетика 3 Право
Повече на

Природата, историята, хората. Асоциациите ви със Смолян несъмнено са за прелестен и дребен град, сврян в Родопите. Но в близко бъдеще е прекомерно допустимо да са свързани и със зараждащия се забавен кинофестивал в града.Първото издание на Родопския интернационален фестивал на документалното кино се организира сред 16 и 20 септември и гратис сподели на четири местоположения български и задгранични филми. Сред тях са направилият премиера на " Сънданс " и " Берлинале " " Тайният живот на Вера " на работещия сред България и Финландия Тонислав Христов, " Пасажери " на Здравко и Цветан Драгнев, които завоюваха премията на фестивала за най-хубав документален филм, " Блокът на смелите " на Божина Панайотова, наградена с наградата за най-хубав късометражен филм, " Рокендрол " на Борислав Колев, който документира първите хардрок групи в страната.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР