Припомняме, че Финландия и Швеция поискаха присъединяване малко след началото

...
Припомняме, че Финландия и Швеция поискаха присъединяване малко след началото
Коментари Харесай

Обрат в отношенията Турция - Русия: Анкара подкрепи Швеция за НАТО и стана неприятелска за Москва държава

Припомняме, че Финландия и Швеция желаеха присъединение малко след началото на съветската инвазия в Украйна предходната година. Намеренията им наостриха Кремъл и Москва предизвести, че ще последва реакция. 

Зелената светлина на Анкара за участието на Швеция в НАТО значи, че към този момент съвсем всички спънки пред Стокхолм са отстранени и скандинавската страна ще стане част от военния пакт. 

Столтенберг разгласи съглашението късно в понеделник след диалози сред турските и шведските водачи в литовската столица Вилнюс. Шефът на НАТО го дефинира като " историческа стъпка ", само че акцентира, че не може да бъде дадена " ясна дата " за това по кое време Швеция ще се причисли към военния съюз - защото това зависи от турския парламент.

Присъединяването към НАТО изисква всяка страна членка да поддържа страната-кандидат. Месеци наред Турция блокираше Швеция по пътя й към НАТО, обвинявайки я в поддържа по отношение на тероризма поради Кюрдската работническа партия (ПКК). Турция и Унгария сега са единствените две членки на НАТО, които към момента не са утвърдили молбата за участието на Швеция. 

Унгарският външен министър Петер Сиярто сподели във вторник, че утвърждението на кандидатурата на Швеция към този момент е " единствено механически въпрос ".

По думите на Столтенберг Турция и Швеция са дали отговор на " законните опасения на Турция за сигурността “ и вследствие на това Швеция е трансформирала конституцията си, трансформирала е законите си, разширила е антитерористичната си интервенция против ПКК 

Сега Ердоган се ангажира с бърза ратификация на участието на Стокхолм. 

Вчера Ердоган обвърза турската поддръжка за Швеция в НАТО с топене на договарянията за участието на Анкара в Европейски Съюз. Представители на Европейски Съюз бързо отхвърлиха настояването с претекст, че това са два обособени въпроса. Стокхолм обаче съобщи, че ще поддържа интензивно напъните за " възобновяване на процеса на присъединение на Турция към Европейски Съюз

" Готов съм да работя с президента Ердоган и Турция за възстановяване на защитата и възпирането в евроатлантическата зона. Очаквам с неспокойствие да поздравявам премиера Кристерсон и Швеция като наш 32-ри съдружник в НАТО “, споделят в изказване от Съединените американски щати. Германският външен министър Аналена Бербок написа в Туитър: 

" На 32 години всички дружно сме в по-голяма сигурност “. 

Британският министър председател Риши Сунак сподели, че присъединението на Швеция ще подсигурява сигурността на всички. 

 

Очаквайте детайлности.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР