Приоритетите ни са пакети от по няколко закона, по които

...
Приоритетите ни са пакети от по няколко закона, по които
Коментари Харесай

Акад. Николай Денков: Нещата изглеждаха сравнително добре по време на разговорите с ГЕРБ

Приоритетите ни са пакети от по няколко закона, по които желаеме да работим, и които можем да гласуваме дружно, тъй като те са значими за България. Задачата е оптимално бързо, най-вероятно на следващия ден, да стартира работа една или две работни групи, в които да се подредят и като календар, и като цели тези закони - по кое време могат да бъдат признати на първо и второ четене, тъй че да има явен работен график на Народното събрание.

Това сподели акад. Николай Денков от " Продължаваме промяната " пред БТВ.Още на следващия ден бихме могли да стартираме работа в този формат двете обединения, посочи депутатът.

Когато приказваме за политики, цели, най-малко на думи нещата изглеждаха относително добре по време на диалозите с ГЕРБ. Имаме решение от наша страна аз да повеждам групата, която е обвързвана с подготовката на тази законодателна стратегия, а от страна на ГЕРБ е Десислава Атанасова. Въпросът беше на тези срещи да има хора, които могат да взимат решения, и от на следващия ден те да работят.

Няма никаква конспирация в неналичието на Христо Иванов по време на срещата, имаме мандат от него да преговаряме. Идеята с ротацията на Председателя беше авансово разисквана и на обща среща на ПГ, като концепцията беше да се комбинира ротацията на ръководителя с тази стратегия за работа на Народно събрание като някакво изискване за стартирането на Народното събрание.

Никой от нас не желае да се случи това, което се случи предишния път, добави акад. Денков.

Днес не сме обсъждали основаването на държавно управление. Всички действия, които през днешния ден обсъждахме, бяха законодателни.

Имаме ясно решение на управителните ни органи да не се поддържа държавно управление с мандат на ГЕРБ, само че пък и ясно разбираме, че би трябвало да се задвижи законодателната активност. Тези закони чукат на вратата още от предходната година, добави Денков.
Идеята за това служебния кабинет да стане непрекъснат, не е конституционна. Кой ще носи отговорност за дейностите на това държавно управление, в случай че то остане за непрекъснато, и с чий мандат ще стане това, попита Денков. Всеки, който в Народно събрание е дал своя вот за това държавно управление, носи отговорност за всяко негово деяние.

Ние нямаме доверие на ГЕРБ и сме основани да променим този модел, който освен ние, само че и нашите гласоподаватели считат за недопустим. Трябва да намерим метод да сменим модела - единият метод е законодателен, по тази причина се опитваме оптимално да стартираме работата по измененията в законите, и вторият метод е да се промени изпълнителната власт, само че този диалог към момента не е почнал, добави депутатът.

Ще гласуваме с ГЕРБ избрани законодателни начинания, по които се разберем. Днес всички ПГ се оплакаха, че ГЕРБ не ги е търсила, с цел да откри общ език. А по какъв начин търси нас - първо ни обругава, а след това протяга ръка за диалози. Докато не забележим действителна смяна на модела, няма по какъв начин да работим в съдружно или каквото и да е било друго държавно управление дружно с ГЕРБ. Но можем дружно с тях да осъществим целите, които в двете ни стратегии стоят съвсем идентични, добави Денков.

Винаги има оптимистична доктрина за този парламент, стига да се откри правилният метод - а той е: изваждане на политиките, целите, законите, - това е единственият метод да се сглоби нещо, което да е потребно за България, приключи Денков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР