Приоритет на Специализираната прокуратура тази година ще са досъдебните производства

...
Приоритет на Специализираната прокуратура тази година ще са досъдебните производства
Коментари Харесай

Иван Гешев: Приоритет на СП е борбата с корупционните и данъчните престъпления


Приоритет на Специализираната прокуратура тази година ще са досъдебните производства и взаимните реализации с ГДБОП в посока битка с корупционните и данъчните закононарушения. Това сподели ръководителят на Специализираната прокуратурата Иван Гешев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Прокурор Гешев даде детайлности по взаимната работа на държавното обвиняване и ГДБОП по обезвреждане на две незаконни групи – за сечене на неистинен монети и произвеждане и разпространяване на опиати.

Първата група е фалшифицирала монети от по 2 английски паунда и е работила на територията на град Пловдив. До този миг трима души са привлечени към наказателна отговорност, само че проверяващите имат данни за присъединяване и на четвърти човек, който е турски жител, само че той към момента не е арестуван. Акцията е извършена на 13 юни, а един от арестуваните е прочут на органите на реда с предходни криминалистични регистрации, като в предишното е бил задържан за разнообразни закононарушения, в това число и за палеж на коли на митнически чиновници.

„ Това е неповторим случай в България, тъй като е първият, когато се задържа завод със всичко належащо за произвеждане и са създадени британски паунди, монети. Задържани са над 34 хиляди монети, в това число и цялостното съоръжение за производството им “, изясни прокурор Гешев.

От прокуратурата оповестиха, че от английския монетен двор също са разгледали фалшификатите, а специалистите са оценили високото им качество. „ Едва ли това е мотив за горделивост. Пловдив е прочут с „ високи достижения “ в региона на фалшификациите. В незаконния свят на България има избрана специализация. Пловдив е прочут с фалшификаторите си, Силистра – със скиминг, морето – с рекета и опиатите, границата – с корупция и контрабанда, а София – с всичко “, пошегува се ръководителят на спецпрокуратурата.

Цената, на която са продавани подправените монети е 40% от номиналната им стойност. От откритата техника специалистите вършат заключението, че дневно групата е била в положение да създава към 1 500 монети.

Наблюдаващият прокурор по случая Николай Димитров разясни, че съгласно оперативните данни групата е работила още от есента на 2017 година и е провеждала подготовка за започване на имитации с номинал 2 евро. „ Не се стигна до там заради нашата реакция “, разясни той.

Втората арестувана група е произвеждала и разпространявала опиати и е работила на територията на град Сливница и столицата. В хода на следствието са претърсени голям брой пространства, където са открити над 30 кг амфетамини, лаборатория за марихуана, няколко оръжия и доста бойни патрони. „ Задържани са 3 лица. Спрямо две от тях са взети ограничения за неотклонение „ задържане под стража “, а във връзка с едно от съдът е определил мярка „ парична гаранция “, посочи прокурор Гешев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР