Принципът на Парето представлява правило, наречено правилото на 80:20. Този

...
Принципът на Парето представлява правило, наречено правилото на 80:20. Този
Коментари Харесай

Как да прилагате принципа на Парето

Принципът на Парето съставлява предписание, наречено правилото на 80:20. Този метод на систематизиране на времето може да се окаже ненадейно положително решение за по-продуктивна работа, равновесие в бизнес делата и елементарното всекидневие.

Принципът е изобретение на италианския икономист Вилфредо Парето, който се е занимавал и с математика. Ето какво съставлява и по какъв начин се ползва.

Същност на правилото на Парето

Влагаме доста старания в работата си, с цел да реализираме нужните ни резултати. Винаги стои въпросът дали вложеното усърдие има своето съразмерно измерение в резултата. Принципът на Парето оказва помощ за разпределянето на напъните съгласно правилото 20:80.

Според това предписание 20% старания и труд са нужни за приемане на 80 % от упования резултат. Правилото на Парето отразява неравномерното систематизиране на аргументи и следствия, което е естествен и житейски закон.

В случай че се прибавят и останалите вероятни 80% старания, ще бъдат прибавени реципрочните за метода 20% резултати. А това не е дейно и рационално заради ниската възвращаемост на вложените старания.

Правилото 80:20 се назовава още и като закон за елита, който гласи, че разпределението на богатствата в обществото става на същия принцип - 80 % от благосъстоянието се намира в 20% от хората. Тази доктрина отделя дребна група хора, която има предпочитание и опция да ръководи, до момента в който по-голямата част от хората нямат нито предпочитание, нито опция за това.

Правилото на Парето отразява действителността освен в неравномерното систематизиране на приходи, само че и в други причинно-следствени връзки. Един изчерпателен разбор върху правилото на Парето демонстрира, че задачата може да бъде достигната със напълно минимални старания.

Как да използван правилото на Парето в всекидневието

 Как да прилагате правилото на Парето

Важно е да се открие кое е това нещо, което носи най-вече изгоди. Просто би трябвало да се отстрани или усъвършенства това, което прибавя по-малко изгода. Смисълът на живота не се крие в 80% от маловажните неща от всекидневието. Той е в останалите 20%, които носят същинска наслада и триумф.

Ако се направи лист на нещата, които вземат решение огромна част от проблемите ни и ни носят огромно задоволство, животът ще стане доста по-лесен и в действителност ефикасен. Например:

- В 80% от случаите обличаме 20% от облеклата в дрешника си. Можем за дарим тези, които не носим;

- 20% от дейностите ни са значими, а 80% са безполезни и може да се премахнат;

- Само 20% от нещата, които вършим, ни носят наслаждение и персонално благополучие. Можем да превърнем своето занимание в специалност и да отстраняваме нещата, които не ни носят наслаждение.

Тези елементарни препоръки оказват помощ да се разбере най-важното, а то е да посветим времето си на нещата, които си костват, да намерим време за всичко, което ни прави щастливи.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР