“Принцип на нашия кабинет е да не изнасяме информация преди

...
“Принцип на нашия кабинет е да не изнасяме информация преди
Коментари Харесай

Денков и Габриел: България влиза по въздух и море в Шенген

“Принцип на нашия кабинет е да не изнасяме информация преди да са завършили договаряния по разнообразни тематики, които са комплицирани и значими, само че, защото румънското държавното управление даде пред техните медии част от информацията по към момента продължаващите договаряния, взехме решение, че би трябвало да разкажем това, което се случва през последните дни и седмици. Госпожа Габриел играе основна роля като министър на външните работи и вицепремиер в договарянията, само че желая да отбележа, че в договарянията доста интензивно, с изключение на нейния екип, с изключение на съветника при мен основна роля изиграха и сътрудниците от Министерство на вътрешните работи. Искам да подчертая, че с цел да имаме позитивен резултат, роля играят доста институции. Специално желая да подчертая ролята на Народното събрание, което през последните месеци одобри редица закони, които бяха чакани от години и които бяха свързани с упованията на Нидерландия и на Европейската комисия, за определяне на господство на правото в България. Те бяха извънредно значими. Затова подчертавам още веднъж ролята на Народното събрание и на партиите, които поддържаха тези закони, защото без тях нямаше да бъде вдигнато ветото на Нидерландия. Това сподели министър председателят Николай Денков на брифинг в Министерски съвет, съобщи кореспондент на " Фокус ".

Денков удостовери за кардинално единодушие с Австрия за приемането на България и Румъния в Шенген по въздух и вода в края на март 2024 година

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел съобщи, че към България няма спомагателни условия, а единствено за осъществяване на Дъблинските регламенти в страната ни да се върнат записаните у нас бежанци, които по-късно се появяват в Австрия:

" Последните дни посвоему бяха кулминационни. Не единствено поради всички години на интензивен труд, месеци на непримиримост и резултати, само че и поради многочислените интензивни часове договаряния на детайлите - към този момент в дните на 22 и 23 декември, както и още веднъж възобновени договаряния от 26 декември насам. Продължаваме да работим доста интензивно с сътрудниците ни в Австрия, Румъния, Европейска комисия, Испанското председателство, както и с генералния секретариат и правната работа на Съвета по решение за пълноправно участие на България и Румъния в Шенген. При реализиране на единодушие, двете  страни ще могат да приложат шенгенското законодателство. В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, а на идващ стадий ще отпадне контролът и на сухоземните граници. Искам ясно да кажа, че приемането на България в шенгенското пространство е народен приоритет за страната ни от години, по който са работили редица държавни управления и политици. Бих желала особено да благодаря и на Бойко Борисов, тъй като в последните дни извънредно следи, оказва помощ и съпреживява сложните договаряния. Същевременно желая да подчертая, че говорим за внимателен преговорен развой, който към момента не е приключил. Надяваме се това да стане в оставащите дни до края на годината. Бих желала да отбележа, че с министъра на вътрешните работи и с министър ръководителя сме се водили от убеждението, че България е заслужила мястото си в Шенген и желаеме да продължим да работим за това, тъй като Шенген е едно от главните достижения на Европейския план и мястото на България в него, тъй като то ни прави част от общественост от 420 милиона жители на Европейски Съюз - 23 държави-членки и тези от Европейската асоциация за свободна търговия и тъй като нашето схващане за сигурност на жителите е сигурност посредством съдействие ", приключи Мария Габриел.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР