Прилагането на споразумението за регистрационните номера на автомобилите е доказателство,

...
Прилагането на споразумението за регистрационните номера на автомобилите е доказателство,
Коментари Харесай

Петер Стано: Твърденията на Кремъл, че ЕС работи срещу властта в Сърбия, са пълна глупост

" Прилагането на съглашението за регистрационните номера на колите е доказателство, че разговорът сред Белград и Прищина е вероятен и че Брюксел работи за използването на Охридското съглашение, което е правно обвързващо и за двете страни ", съобщи в Брюксел представителят на Европейска комисия Петер Стано, заяви " N1 ".

Стано акцентира, че разговорът ще бъде удължен незабавно откакто бъде образувано новото държавно управление на Сърбия, а Европейска комисия ще помогне и на двете страни в това, тъй като Прищина и Белград би трябвало да изпълнят всичко, което е било уговорено. Членовете на Европейски Съюз и институциите чакат това да стане допустимо най-скоро.

На въпроса дали в обозримо бъдеще може да се чака среща на най-високо ниво в разговора сред Белград и Прищина, представителят на Европейска комисия отговори, че " напредъкът в разговора продължава на всички равнища " и че срещата сред президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на Косово Алабин Курти ще бъде оповестена, когато бъдат изпълнени изискванията и бъде избран дневният ред на такава среща.

Запитан какво ще предприеме Европейски Съюз, откакто през декември Вучич изпрати писмо до Европейски Съюз, в което съобщи, че няма да ползва главните разпореждания на Охридското съглашение, Стано отговори, че не може да се позове на другите писма и акцентира, че " няма информация Сърбия публично да се е отказала от използването на отговорностите от Брюкселското или Охридското съглашение ".

Той акцентира, че и двете съглашения са правно обвързващи, като посочи, че Европейски Съюз оказва помощ на двете страни да ги ползват, и посочи, че наредбите на съглашението са станали част от процеса, който води до присъединението на Сърбия и Косово към Европейски Съюз.

На репликата на публицист, че Сърбия не напредва към участие в Европейски Съюз по други значими аргументи, Стано отвърна, че може да се каже, че Сърбия не напредва по други аргументи, само че в случай че към това се добави още една, хората сигурно няма да го възприемат като нещо удобно.

Говорителят добави, че Европейски Съюз и Съединени американски щати деликатно наблюдават това и изрази убеждението си, че през тази година двете страни ще вложат нова сила в осъществяването на Брюкселското и Охридското съглашение.

Стано означи също, че някои изказвания, че Европейският съюз се пробва да се намеси или да насърчи процеса, ориентиран против държавното управление на Сърбия, са цялостни нелепости и това са съветски изказвания, които би трябвало да бъдат изкоренени.

По този метод представителят на Европейска комисия отговори на журналистически въпрос по какъв начин Брюксел гледа на изказванията на сръбския президент Александър Вучич и държавното управление, че Европейски Съюз е провел митинги в Сърбия за събаряне на държавното управление и че тези сведения са получени от съветските разследващи служби.

Той съобщи, че Европейски Съюз е посочвал това неведнъж и в този момент е моментът, в който в действителност би трябвало да се мисли, приказва и работи по европейски, тъй че стремежът за присъединение към Европейски Съюз да бъде безапелационен.

Според него, пътят към Европейския съюз и европейската вероятност са стратегически приоритет, открит както от Косово, по този начин и от Сърбия, и това явно е задоволителна мотивация, тъй че когато се приказва, само че не се подхваща нищо за реализирането му, това би трябвало да бъде обяснено на жителите на страните.

" Не Европейски Съюз е този, който желае от Сърбия или Косово да се причислят към Европейския съюз, а противоположното, тъй че политическите водачи на двете страни са тези, които би трябвало да го изпълнят ", сподели представителят на Европейска комисия.

По този метод той отговори на коментара на публицист, че не е наложително една страна да завърши договарянията и да стане член на Европейски Съюз, какъвто е казусът с Исландия.

Стано отвърна, че и двете страни имат европейска вероятност и доста добре знаят какво би трябвало да създадат, с цел да реализиран това и да реализират осезаеми изгоди за своите жители.

" И ние в Европейски Съюз можем да си сътрудничим с двамата сътрудници единствено въз основа на това, което те публично оповестиха в политически проект и което беше взаимно изяснено, и ще им оказваме помощ, до момента в който това тяхно предпочитание е налице ", заключи Стано. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР