Прилагането на мерките за бежанците от Украйна предизвикаха напрежение сред

...
Прилагането на мерките за бежанците от Украйна предизвикаха напрежение сред
Коментари Харесай

Бавят ли се парите за хотелиерите, приютили бежанци от Украйна?

Прилагането на ограниченията за бежанците от Украйна провокираха напрежение измежду хотелиерите.

Забавяне на парите за хотелиерите, които одобриха украински бежанци, няма и няма да има, обявиха от Министерство на туризма. До този миг ведомството проверяло повтаряне на хора, настанени в по няколко хотела.

506 места за настаняване ще получат най-късно до на следващия ден средства за това, че са приели украински бежанци. Парите към хотелите към този момент са преведени. До в този момент се правили и инспекции за повтаряне на бежанци в няколко хотела.

В момента са настанени близо 50 000 украинци, а за целият интервал от началото на войната общо настанените са били близо 68 000 бежанци. Доказателство, че има придвижване, както и напуснали страната.

На какво се дължи дублирането на бежанци в някои хотели?

Движението на украинските бежанци из страната е мъчно да се наблюдава, а от това зависят заплащанията към хотелите. Хотелиери разказват - идват в България, настаняват се в един хотел, записват се.

" Оставят си багажа, на другия ден потеглят за София, с цел да могат да си вземат този чип, по този начин наименуван в паспорта, който им е нужен, тъй като единствено и само в София се прави. През това време те се записват и там. Тук не освобождават стаята, само че те се записват и в хотел в София. И това става към този момент дублаж ", сподели за Българска национална телевизия Филчо Ставрев, притежател на хотел.

Често хотелиерите не разбирали, че настанените от тях бежанци са си тръгнали.



" Засичам го - някой сътрудник, в случай че се обади да каже: а бе, при тебе са настанени, някои от моя хотел са отпътували ", както и ние в следствие разбираме, тъй като аз съм предизвестил всички камериарки да минават и в случай че има освободена стая да споделят на рецепция, че има свободна стая. Обаче те отпътуват без да предизвестяват. Местят се в някакъв различен хотел или имат близки или повече им харесва там ", сподели Венелин Ташев - хотелиер в Слънчев бряг.

За изяснят кой къде е настанен и кой къде се намира - от Министетсвото на туризма създали инспекция.

" И то посредством три контроли, с цел да може в действителност хотелиерите, осъществили действително настаняването на съответните украински жители да получат заслужено заслуженото заплащане ", сподели Ирена Георгиева - заместник-министър на туризма.

Хотелиерите разчитат на парите от страната. Някои към този момент са похарчили към 30 - 40 000 лв. за прехрана на бежанците.

" Крайно е трудно и финансово, тъй като средства като предплатени заплащания от туроператори към този момент го няма, тъй като поради пандемията записванията са в последния миг. Няма предплатени заплащия и свежи пари, разчитаме единствено на заеми ", сподели Филчо Ставрев, притежател на хотел.

От Министерството на туризма твърдят, че закъснение на парите за хотелиерите няма.

" Плащането към този момент е осъществено, т.е. към днешна дата и дори към настоящия миг може би има хотелиери, които към този момент са си получили парите по програмата за филантропична помощ. За идващия стадий ще се кандидатства в интервала от 1 май до 5 май. За третия интервал ще се кандидатства от първи юни до пети юни. Програмата е написана до 31 май тази година. В момента интензивно работим за разнообразни разновидности за настаняване на чужденците и след тази дата ", изясни зам.-министър Ирена Георгиева

Правителството работи парите за настаняване на бежанците до дойдат от европейския фонд " Солидарност ", увериха от Министерството на туризма.

Екип на " По света и у нас "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР