Прилагането на формулата за мир на президента Володимир Зеленски е

...
Прилагането на формулата за мир на президента Володимир Зеленски е
Коментари Харесай

Украйна подготвя стъпки за прилагане на формулата за мир

Прилагането на формулата за мир на президента Володимир Зеленски е възобновяване на уважението към Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право, които бяха унищожени от нападателната война на Русия против Украйна. Това съобщи Андрий Ермак, ръководителят на канцеларията на Зеленски, представен от организация Укринформ, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Украйна показа формулата си за мир пред участниците в консултациите в Джеда на 5 и 6 август. Според Ермак украинската страна е формирала обща визия за всяка от десетте точки на формулата за мир на Зеленски, която отразява позициите на болшинството от страните, участващи в осъществяването на мирната самодейност на Украйна.

 

Ръководителят на канцеларията на украинския президент сподели, че формулата за мир е построена точно върху основните правила на Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право, както и върху ценене суверенитета и териториалната целокупност на страните в границите на интернационално приетите им граници. " Именно тези правила бяха единомислещо обрисувани от участниците в срещата на съветниците по национална сигурност, извършена в Джеда ", сподели той.

 

Освен това Ермак осведоми представителите на медиите за по-нататъшните на практика стъпки за използване на формулата за мир. " Ще продължим работата си по правенето на дневния ред, документите, заключенията и споразуменията, които предвиждаме за осъществяването на всяка от десетте точки на формулата ", изясни той.

 

Ермак означи, че в близко бъдеще ще се организира още една среща на представителите на участващите страни за съгласуване на по-нататъшните дейности. Ще бъдат създадени на практика стъпки за осъществяването на всяка точка от формулата за мир. Успоредно с това ще продължи подготовката на дневния ред за първата международна среща на върха за мир.

 

Канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски разгласява на своя уебсайт документ, отдаден на проекта за споразумяване на спора, стартиран от Киев. Текстът, озаглавен " Философия на украинската формула за мир ", съдържа ревю на тезата на всяка от неговите 10 точки.

 

В документа по-конкретно са отразени такива положения като нуждата от гарантиране на продоволствена сигурност. Предлага се това да стане посредством безконтролен експорт на украинска селскостопанска продукция през черноморските пристанища и използване на самодейността на Европейски Съюз " Пътища на солидарността " за основаване на железопътни, шосейни и речни направления за експорт на украинско зърно към Европа. Планът планува и ограничения за възобновяване на енергийната инфраструктура на Украйна.

 

Специално внимание се отделя на въпросите за " възобновяване на териториалната целокупност на Украйна " и гаранциите за сигурност. Киев чака те да му бъдат предоставени с правно обвързващи документи, както и посредством " лични отбранителни качества ", отбелязва ТАСС.

 

" Така нареченият проект за мир на Зеленски е следващата тактичност на Съединени американски щати за подклаждане на спорове в Европа ", съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова. Дмитрий Песков, прессекретарят на съветския президент Владимир Путин, акцентира, че изказванията на Зеленски за спокойно споразумяване са направени без да се вземат поради съществуващите действителности.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР