Приключилият първи етап от програмата за саниране по Плана за

...
Приключилият първи етап от програмата за саниране по Плана за
Коментари Харесай

Общините предлагат 10-годишна програма за саниране на целия жилищен фонд

Приключилият първи стадий от програмата за саниране по Плана за възобновяване и резистентност продължава да провокира публични реакции и неодобрение. Излиза на напред във времето и въпросът кой ще заплаща финансовите корекции, в случай че бъдат наложени такива по плановете? След като бе продължен срокът за кандидатстване по втория стадий на програмата, ще спадне ли ентусиазмът поради условието за 20% съфинансиране?

" Ние сме значителен блок – 84 жилището, и беше много мъчно да убедим всички да участваме. Но се оказахме в запасите, защото искахме да бъдем постройка клас А, това изисква много повече вложения. Най-много точки загубихме в цената успеваемост на инвестицията ", описа пред БНР Иван Фончев, домоуправител на блок в София. Той заявява подготвеност да апелират класирането си. По думите му, хората са много разочаровани.

Фончев счита, че " в последна сметка ще се получи някаква бутафория " и саниране ще бъде направено на много по-ниски цени, без разбор дали санираните блокове реализират задачата за икономисване. Във втория стадий, предусещащ съфинансиране от по 20%, сдружението няма да взе участие, защото сумата за едно жилище излиза към 5 000 лв., а една трета от жилищата са към този момент санирани. Не повече от 10% от хората са декларирали подготвеност за присъединяване, а срокът за кандидатстване е много пай, уточни домоуправителят.

Става въпрос за доста съществено разминаване от прогнозните бюджети, които бяха обявени първоначално, акцентира в предаването " Хоризонт до обед " Емил Кабаиванов, кмет на Карлово. По думите му, огромна част от жителите, отделили средства за включване в първия стадий, ще останат излъгани и вторият стадий става неправилен.

НСОРБ предлага цялостен одит на енергийните документи, съобщи Кабаиванов. Предлага се още 3-годишна стратегия, която да финансира всички планове в аварийния лист, на обща стойност над 2 милиарда лв.. Иска се и 10-годишна национална стратегия, с цел да може да се санира целият жилищен фонд в страната, посочи той.

" Само с европейско финансиране няма да стане. Има задоволително благоприятни условия през държавния бюджет да се акумулират средства. "

Безплатно дадените средства провокираха голям интерес, удостовери пред БНР и Павел Миланов, който оглавява Асоциацията за контролиране на връзките в етажната благосъстоятелност.

" Когато се наливат избрани средства, с цел да се реализира резултат, то би трябвало да се откри дали е реализиран. Така ще би трябвало и в бъдеще, с европейско финансиране. "

Ако няма сходство, ще има наказания, които ще останат за сметка на етажната благосъстоятелност, разясни Миланов.

" Явно не се знае. Знае се, че има 100-процентово финансиране. Оттам нататък следват отговорностите – по какъв начин ще бъде следено, по какъв начин ще бъде изпълнено. "

Миланов сложи и различен проблем – при жилищата, които към този момент имат заменена дограма от висок клас, би следвало да се осъществя спестовност в границите на плана, до момента в който " при изолацията се смъква всичко " и се прави, както е по плана.

" Цените в София са доста по-различни в сравнение с в други градове. По-високи са ", означи още Павел Миланов. Според него " би трябвало да има единни критерии, които Министерство на регионалното развитие да заложи и всички да аплайват по тези параметри ".

При тухлена постройка, даже гредоред, с доста по-малко средства може да се реализира по-висока успеваемост, в сравнение с при панелната, добави Павел Миланов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР