Приключиха преговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин

...
Приключиха преговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин
Коментари Харесай

Ето какво се разбраха Путин и Ердоган

Приключиха договарянията сред президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в съветския град Сочи. Разговорите продължиха над четири часа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Срещата стартира в 15:21 ч. и продължи малко повече от четири часа. Съобщено бе, че водачите считат да обсъдят двустранното съдействие сред Русия и Турция, районни въпроси като рецесията в Украйна, обстановката в Нагорни Карабах и в Сирия.

Преди началото на диалозите на четири очи Путин и Ердоган приказваха пред медиите. След срещата не се чака конференция поради натоварения график на двамата президенти. Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков обаче съобщи, че Кремъл ще помоли вицепремиера Александър Новак, който е съпредседател на руско-турската междуправителствена комисия, да показа с медиите информация за резултатите от диалозите, показва ТАСС.

В взаимното изказване след срещата Путин и Ердоган акцентираха нуждата от осъществяването на споразуменията от Истанбул, в това число безпроблемния експорт на зърно от Русия.



Двамата водачи са се договорили и за увеличение на стокообмена сред Русия и Турция, както и да си оказват помощ по въпросите на енергетиката, и за усилване на съдействието в транспортната сфера, индустрията, селското стопанство, строителството. Те са изтъкнали основното значение на връзките сред двете страни за постигането на районна и интернационална непоклатимост.

Путин и Ердоган са се договорили също по този начин идната среща на Съвета за двустранно съдействие на високо ниво, ръководена от държавните глави, да се организира на турска територия.

Предишната среща на Съвета за съдействие на високо ниво, който съществува от 2010 година, беше управлявана от Путин и Ердоган в Москва през април 2019 година Това беше осмото подред съвещание.

В изказването си Путин и Ердоган подчертаха, че е значимо да бъде съхранено единството и териториалната целокупност на Сирия. Те са изразили и мощна поддръжка за суверенитета и единството на Либия.

Президентите са разискали и доставките на газ в Турция и са се договорили за отчасти възнаграждение в рубли.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР