Приключи заключителната част от Международната конференция на тема Обмяна на

...
Приключи заключителната част от Международната конференция на тема Обмяна на
Коментари Харесай

Обменът на опит и добри практики дава възможност за ефективно разследване в световен мащаб – около това становище се обединиха участниците в международна конференция за трансграничната престъпност в Бургас

Приключи заключителната част от Международната конференция на тематика " Обмяна на опит и положителни практики за противопоставяне на транснационалната престъпност, киберпрестъпността и изпирането на пари ", на която Прокуратурата на Република България е хазаин. Форумът се организира в гр. Бургас в интервала 30.05-01.06.2023 година
 
Българската страна бе показана от основния прокурор Иван Гешев, заместител основния прокурор Десислава Пиронева, представителя на основния прокурор Сийка Милева, Цветомир Йосифов, завеждащ отдел " Международен " при Върховна касационна прокуратура (ВКП), прокурор Сава Петров от ВКП, апелативния прокурор на Бургас Любомир Петров, заместник-апелативния прокурор на Бургас Валентина Маджарова, представители на Главна дирекция " Гранична полиция ” – Министерство на вътрешните работи, както и на Групово дело " Пожарна и спешна сигурност ".
 
 Международна конференцияв Бургас Международна конференцияв Бургас Източник: Прокуратура на Република България
В тридневния конгрес участваха представители на прокурорски институции от Украйна, Молдова, Турция, Азербайджан, Литва, Румъния, на Департамента по енергетика на Съединени американски щати. В третия ден от конференцията прокурори от Румъния показаха локалната законодателна рамка в региона на киберпрестъпленията и трансграничната престъпност, както и спецификите на румънската правоохранителна система в региона на трафика на опиати и закононарушенията в онлайн среда.
 
Заедно с основния прокурор Иван Гешев участниците обърнаха особено внимание и трендовете в региона на интернационалното съдействие и провокациите пред националните системи за справяне с трансграничната престъпност. Акцент бе подложен върху няколко вида закононарушения, с които страните от Източна Европа и Централна Азия се борят дружно. Сред тях бяха противодействието на половата употреба на деца във виртуалното пространство, военните закононарушения, в подтекста на войната в Украйна, трафика на мигранти, закононарушенията в цифрова среда, незаконния трансграничен трафик на радиоактивни и нуклеарни материали и други
 
" Винаги е наслада за мен да вземам участие в сходни формати, защото всякога узнавам нещо ново. Ние сме сътрудници, само че към този момент сме и другари. Нека работим дружно в битката с трансграничната престъпност! ", съобщи прокурор Цветомир Йосифов.
 
 Международна конференцияв Бургас Международна конференцияв Бургас Източник: Прокуратура на Република България
Форумът имаше и практическа част, в която бе показана мобилна инсталация, предоставена на Главна дирекция " Гранична полиция " - Министерство на вътрешните работи от Департамента по енергетика на Съединени американски щати в битката с нерегламентирания трансграничен трафик на радиоактивни и нуклеарни материали по силата на подписан сред двете страни меморандум за съдействие.
 
" Достиженията на българските служби за сигурност в лицето на Главна дирекция " Гранична полиция ", ОДМВР, " Пожарна и спешна сигурност ", Агенция за нуклеарно контролиране, Районна здравна ревизия, работейки в синхрон, минимизират риска от трансграничния трафик на нуклеарни материали и по този метод, доколкото България е външна граница, опазват живота и здравето на европейските жители. Постигането на този синхрон е причина за справяне и с останалите закононарушения ", съобщи апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров, който бе и модератор на последния панел от конференцията.
 
Той заключи заключенията от форума: " Престъпността доста от дълго време не е местна. Наблюдаваната в международен мащаб цифровизация докара до това престъпността да няма каквото и да е ограничаване – териториално, етническо, социално-икономическо, културно-религиозно, възрастово, субкултурно и други Ето за какво тесният действен продан на информация и положителни практики сред представителите на правоохранителните органи в интернационален проект е единствената опция за дейно откриване и наказване на трансграничната престъпност, изключително когато става дума за изпиране на пари и киберпрестъпления ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР