Приключи традиционният поход, посветен на подвига на четата на Хаджи

...
Приключи традиционният поход, посветен на подвига на четата на Хаджи
Коментари Харесай

Приключи традиционният поход, посветен на подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Приключи обичайният поход, отдаден на подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. В самодейността, която се организира за девети път и е под патронажа на регионалния шеф Анатоли Станев, тази година се включиха рекорден брой участници. Близо 400 патриоти и запалянковци участваха в другите стадии от похода. По-голямата част от тях участваха на историческите беседи и възстановки. Припомняме, че всяка година походът стартира с отдаване на респект пред паметника на брега на Дунав, който е повдигнат край село Новград, община Ценово. Той е на мястото, където през 1868 година четата е стъпила на българския бряг.След това участниците в похода минаха по бойния път на четниците край Хаджидимитрово, Караисен, Вишовград и Канлъдере.Тридневният поход, който стартира в петък, завърши под връх Бузлуджа с възстановка на последното стълкновение на четата.

Тази година особено внимание бе отделено на живота и делото на двама от участниците в четата – Димитър Момчилов и Атанас Боздуганов. Професор Антоанета Момчилова от Русенския университет „ Ангел Кънчев “, която е правнучка на Димитър Момчилов, описа малко познати исторически обстоятелства. Димитър Момчилов е един от 4-мата русенци, които са били хванати живи при борба във великотърновско и са доведени в Русчук, където били обесени дружно ранения челник Стефан Караджа.

По време на похода се организираха и рецитали. Сред тях бе и стихотворение на Иван Кънчев и Лилия Георгиева, която е специалист в Областна администрация – Русе.

Традиционно самодейността се провежда от Областната администрация в Русе с поддръжката на Сдружението на регионалните шефове на Русе, Община Ценово, както и туристическите сдружения в района. Участниците в похода получиха грамоти от заместител регионалния шеф Детелина Ачева.

През лятото на 1868 година войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа застават отпред на чета от близо 130 индивида. Предварителният проект планува след прехвърлянето на българска земя да бъде оповестено въстание и четата да послужи за катализатор на всеобщо освободително придвижване.

След като завършва предварителната подготовка, четниците се събират в румънското село Петрушан, трансферират се на дребен остров на река Дунав и оттова на 18 юли със закрита гемия доближават до българския бряг. Мястото на прекосяването е западно от устието на река Янтра при „ Бостанската кория “, наоколо до местността „ Янково гърло “. Тогава околният терен е представлявал блатиста равнина, обрасла с тръстика, която на юг се слива с долината на река Студена. Тъй като още при дебаркирането са видяни от турците, войводите организират боен съвет, на който е решено да не се афишира въстание, а да се прекъсне телеграфа сред Русе и Свищов, и допустимо най-бързо да се доближи Балкана.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР