Приключи поредицата от срещи на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС

...
Приключи поредицата от срещи на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Проф. Габровски приключи кръга от срещи с парламентарните групи, ПП и Възраждане не дойдоха

Приключи поредицата от срещи на претендента за министър председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски с парламентарните групи в 48-ото Народно заседание, съобщи Българска национална телевизия. От плануваните през днешния ден три срещи сред него и  парламентарни партии, се реализира единствено една - тази с Движение за права и свободи – от " Продължаваме Промяната " и " Възраждане " отхвърлиха отправената покана.

На срещата с Движение за права и свободи проф. Николай Габровски още веднъж посочи целите си - присъединението към Шенген и еврозоната, върховенството на закона и Плана за възобновяване и резистентност. От Движение за права и свободи приканиха за връщане на нормалността в политиката

" Желанието ми е, в случай че успеем да изградим екип от експерти без ярка политическа багра, които да могат да преведат България през тези сериозни месеци, с цел да избегнем предварителни избори. Защото, в случай че в този момент не съставим държавно управление, има заплаха от последващи и по-следващи избори. " – предизвести Николай Габровски.

Той и Движение за права и свободи са единомислещи за потребността от работещ кабинет.

" На политическия терен би трябвало да се търси нормалността. Ние години наред виждаме ултиматуми за осъществяване на диалози, камо ли разговор. В страната има доста проблеми и с цел да има кабинет, би трябвало изясненост какъв ще е този кабинет и какво ще прави. За нас е доста значим детайл и програмата - задачите на държавното управление, в това число и персоналния състав. " - посочи Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи.

От " Продължаваме промяната " показаха терзания по отношение на вероятно заиграване с кворума, с цел да се обезпечи поддръжка на проектокабинета с мандата на ГЕРБ-СДС.

" Продължаваме промяната " ясно е декларирала, че няма да подкрепим държавно управление на ГЕРБ. Хубаво е да кажат всички дали биха подкрепили държавно управление на ГЕРБ или не. Не би трябвало да се заиграват с кворума, тъй като рискът някой да не се появи и да падне кворумът, би било скрита поддръжка. Ако от някоя партия не се появят 10 депутата, те биха могли да извърнат кворума. " - съобщи съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

От " Възраждане " акцентираха разликите си с ГЕРБ по съществени политики като присъединението към еврозоната, военната помощ за Украйна и закупуването на американски бойни самолети.

" Ние не отидохме да беседваме с господин Габровски заради простата причина, че всичко, което бихме могли да си кажем с неговата политическа мощ, към този момент сме си го споделили. И ние доста правилно общувахме и му написахме в писмото - този диалог към този момент се случи. Не е нужно да изпиеш водата в морето, с цел да схванеш, че е солена и не е нужно да приказваш с следващия претендент на ГЕРБ, с цел да схванеш неговите политики. " – съобщи водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Дали ще има спомагателни диалози и кой ще откри място в персоналния състав на проектокабинета следва да разберем.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР