Приключи извънредната среща на върха на НАТО. БГНЕС Страните-членки, в

...
Приключи извънредната среща на върха на НАТО. БГНЕС Страните-членки, в
Коментари Харесай

Равносметката от срещата на НАТО: Твърди стъпки срещу агресията на Кремъл

Приключи изключителната среща на върха на НАТО. БГНЕС Страните-членки, в наличието на американския президент Джо Бйдън, излязоха с общо изказване, оповестено само че уеб страницата на Алинса - то обгръща цялостния пакет от ограничения, признати на форума.

Пълният текст на дикумента:

Ние, държавните и държавните ръководители на 30-те съдружници от НАТО, се срещнахме през днешния ден, с цел да разгледаме експанзията на Русия против Украйна, която е най-сериозната опасност за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам. Войната на Русия против Украйна унищожи мира в Европа и предизвиква голямо човешко страдалчество и опустошения.

Осъждаме по най-категоричен метод нахлуването на Русия в Украйна. Призоваваме президента Путин неотложно да приключи тази война и да изтегли военните си сили от Украйна, а Беларус призоваваме да приключи съучастието си в сходство с Резолюцията за експанзията против Украйна, призната от Общото заседание на Организация на обединените нации на 2 март 2022 година Русия би трябвало да се съобрази с решението на Международния съд на Организация на обединените нации от 16 март и неотложно да приключи военните интервенции. Нападението на Русия против Украйна заплашва световната сигурност. Нейното посягане против интернационалните правила прави света нерешителен. Ескалиращата изразителност на президента Путин е безотговорна и дестабилизираща.

Украинците въодушевяват света с героичната си опозиция против бруталната завоевателна война на Русия. Остро осъждаме опустошителните набези на Русия против цивилни жители, в това число дами, деца и лица в уязвимо състояние. Ще работим с останалата част от интернационалната общественост, с цел да потърсим отговорност на отговорните за нарушаванията на филантропичното и интернационалното право, в това число за военните закононарушения. Дълбоко сме загрижени за покачвания риск от полово принуждение и трафик на хора. Призоваваме Русия да разреши бърз, безвреден и безконтролен филантропичен достъп и безвредно прекосяване на цивилни лица, както и да разреши доставката на филантропична помощ в Мариупол и други обсадени градове. Осъждаме също по този начин нападенията против цивилната инфраструктура, в това число такава, която заплашва атомни електроцентрали. Ще продължим да се противопоставяме на лъжите на Русия по отношение на нападението ѝ против Украйна и да разобличаваме изфабрикувани истории или интервенции, извършени под " подправен байрак ", с цел да подготвим почвата за по-нататъшна ескалация, в това число против цивилното население на Украйна. Всяко потребление на химическо или биологично оръжие от страна на Русия ще бъде недопустимо и ще докара до тежки последствия.

Русия би трябвало да покаже, че има съществени планове за договаряния, като неотложно разгласи преустановяване на огъня. Призоваваме Русия да се включи градивно в надеждни договаряния с Украйна за реализиране на съответни резултати, като стартира с трайно преустановяване на огъня и премине към цялостно евакуиране на войските си от украинска територия. Продължаващата експанзия от страна на Русия, до момента в който се организират полемики, е почтена за жалост. Подкрепяме напъните на Украйна за реализиране на мир, както и тези, подхванати по дипломатически път от съдружниците за налагане на напън върху Русия за преустановяване на войната и облекчение на човешкото страдалчество.

Ние сме изцяло солидарни с президента Зеленски, с държавното управление на Украйна и със смелите украински жители, които пазят родината си. Отдаваме респект на всички убити, ранени и разселени поради съветската експанзия, както и на техните фамилии. Отново удостоверяваме непоколебимата си поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в границите на интернационално приетите ѝ граници, разпростряли се до териториалните ѝ води.

Украйна има фундаментално право на самоотбрана според Устава на Организацията на обединените народи. От 2014 година насам предоставяме необятна поддръжка за способността на Украйна да упражнява това право. Обучихме въоръжените сили на Украйна, като укрепихме техните военни качества и потенциал, и повишихме тяхната резистентност. Съюзниците от НАТО ускориха поддръжката си и ще продължат да дават спомагателна политическа и практическа поддръжка на Украйна, до момента в който тя продължава да се пази. Съюзниците от НАТО ще продължат да оказват помощ и в области като киберсигурността и отбраната от закани от химическо, биологично, радиологично и нуклеарно естество. Съюзниците от НАТО също по този начин дават необятна филантропична поддръжка и одобряват милиони бежанци. Министрите на външните работи ще обсъдят в допълнение нашата поддръжка за Украйна, когато се срещнат през април.

Ние сме единни в решимостта си да се противопоставим на опитите на Русия да унищожи основите на интернационалната сигурност и непоклатимост. Ние държим Русия и Беларус виновни. На Русия бяха наложени масирани наказания и тежки политически разноски, с цел да се постави завършек на тази война. Оставаме решени да поддържаме съгласуван интернационален напън върху Русия. Ще продължим да координираме активността си в тясно съдействие със съответните заинтригувани страни и други интернационалните организации, в това число Европейския съюз. Трансатлантическата съгласуваност продължава да бъде от решаващо значение за ефикасния отговор на актуалната рецесия.

Призоваваме всички страни, в това число Китайската национална република (КНР), да съблюдават интернационалния ред, в това число правилата на суверенитет и териториална целокупност, както са залегнали в Устава на Организация на обединените нации, да се въздържат от поддръжка на военните старания на Русия по какъвто и да е метод и да се въздържат от всевъзможни дейности, които оказват помощ на Русия да заобиколи глобите. Изразяваме угриженост от неотдавнашните обществени мнения на публични лица от КНР и призоваваме Китай да престане да ускорява подправените истории на Кремъл, по-специално във връзка с войната и НАТО, и да предизвиква мирното разрешаване на спора.

Продължаваме да се придържаме към основополагащите правила, които са в основата на европейската и международната сигурност, в това число че всяка нация има право да избира личните си договорености за сигурност без външна интервенция. Потвърждаваме още веднъж уговорката си към политиката на отворени порти на НАТО според член 10 от Вашингтонския контракт.

Предоставяме съобразена с потребностите поддръжка на сътрудниците, наранени от съветски закани и интервенция, и ще увеличим помощта си, с цел да им помогнем да се опълчват на съветското зловредно въздействие и да укрепят устойчивостта си, въз основа на настояванията на нашите сътрудници и дългогодишните ни партньорски стратегии. През април министрите на външните работи ще прегледат съответни оферти за усилване на поддръжката ни за тези сътрудници.

Ще продължим да подхващаме всички нужни ограничения за отбрана и отстояване на сигурността на популацията на нашите съдружници и на всеки сантиметър от съюзническата територия. Ангажиментът ни към член 5 от Вашингтонския контракт е стоманен.

В отговор на дейностите на Русия активирахме отбранителните проекти на НАТО, разгърнахме детайли от Силите за реагиране на НАТО и поставихме 40 000 военнослужещи на източния ни фланг, дружно със обилни въздушни и военноморски средства, под директното командване на НАТО, подкрепено от националните сили на съдружниците. Създаваме и четири спомагателни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Предприемаме всички ограничения и решения, с цел да подсигуряваме сигурността и защитата на всички съдружници във всички области и с 360-градусов метод. Мерките ни остават превантивни, пропорционални и без ескалация. Ще ускорим трансформацията на НАТО за една по-опасна стратегическа действителност, в това число посредством приемането на идната стратегическа идея в Мадрид. В светлината на най-сериозната опасност за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам ние също по този начин ще засилим доста дълготрайната си позиция за въздържане и защита и ще продължим да развиваме цялостния набор от подготвени сили и качества, нужни за поддържане на надеждно въздържане и защита. Тези стъпки ще бъдат подкрепени от засилени учения с нараснал акцент върху груповата защита и оперативната съгласуемост.

Увеличаваме устойчивостта на нашите общества и инфраструктура, с цел да противодействаме на зловредното въздействие на Русия. Укрепваме кибернетичните си качества и отбрана, като си осигуряваме взаимно поддръжка при положение на хакерски атаки. Готови сме да наложим разноски на тези, които ни вредят в киберпространството, и усилваме обмена на информация и ситуационната информираност, покачваме гражданската подготвеност и укрепваме способността си да реагираме на дезинформация. Също по този начин ще повишим подготовката и готовността си за химически, биологични, радиологични и нуклеарни закани. Ще вземем спомагателни решения, когато се срещнем в Мадрид.

Стъпките, които подхващаме, с цел да подсигуряваме сигурността на нашия съюз и на евроатлантическото пространство, ще изискват съответно ресурсно обезпечаване. Съюзниците доста усилват разноските си за защита. Днес взехме решение да ускорим напъните си, с цел да осъществим напълно уговорката си по Обещанието за вложения в защитата. В сходство с уговорката ни по член 3 от Вашингтонския контракт ще продължим да укрепваме самостоятелния и груповия си потенциал да бъдем в положение да се противопоставяме на всички форми на нахлуване. На срещата ни в Мадрид ще представим спомагателни проекти за това по какъв начин да осъществим това заричане.

Непровокираната война на Русия против Украйна съставлява главно предизвикателство за полезностите и нормите, които са донесли сигурност и разцвет на всички на европейския континент. Изборът на президента Путин да нападне Украйна е стратегическа неточност, която има съществени последствия също за Русия и за съветския народ. Оставаме единни и решителни в напъните си да се противопоставим на съветската експанзия, да подпомогнем държавното управление и народа на Украйна и да защитим сигурността на всички съдружници. / БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР