Приказните сини врати от спектакъла Синята птица ще преведат зрителите

...
Приказните сини врати от спектакъла Синята птица ще преведат зрителите
Коментари Харесай

Влизаме в Народния театър през вратите на Синята птица в Нощта на театрите

Приказните сини порти от спектакъла Синята птица ще преведат феновете в магията на Народния спектакъл в двойната тазгодишна Нощ на театрите. На 4 и 5 ноември, когато ще се организира петото издание на театралния маратон, първата ни сцена ще посрещне своите другари с доста изненади, четири хитови спектакъла и общо 10 часа почитател обиколки в тайните на историята и сцените на театъра.

Специално за събитието сценографът Никола Тороманов-Фичо ще подреди вратите от Синята птица във фоайето, тъй че феновете безусловно да прекрачат прага на магичния свят на театъра с фон от едно от обичаните си представления. Нощта на театрите в Народния спектакъл обаче ще стартира доста по-рано – още в 11:00 часа на 4 ноември, събота, когато започва поредицата от почитател обиколки в постройката.

Повече от 250 души към този момент са се записали за 16-те групи в двата дни, с цел да открият сами по какъв начин се случва театърът от близко и да чуят вълнуващата история на Народния спектакъл. Вече съвсем няма места в групите, в чиито гидове ще се превъплътят някои от обичаните артисти от трупата на театъра – Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Биляна Петринска, Зафир Раджаб, Гергана Змийчарова, Владислава Николова, Сава Драгунчев и други.

Звездите на първата ни сцена ще покажат на почитателите тайните места и част от нещата, които се случват зад кулисите и по време на работа по спектаклите и, несъмнено, ще се снимат и раздават подписи.

Ще има и уъркшоп – лаборатория с с режисьора на Майстори Петринел Гочев и звездата от представлението Гергана Змийчарова.Още една изненада е подготвил Народният спектакъл за своите другари в дългата Нощ на театрите и тя е, че всеки, който посети театъра по време на обиколките или пристигна на зрелище на 4 и 5 ноември, ще има опция по-късно да си купи билети за определени от него спектакли през ноември на преференциална цена от 10 лева

Отстъпката няма да важи само за премиерните Калигула, Чаровно лято с неизбежните му там неприятности /Чудаци/ и Цветът на дълбоките води. Посетителите на почитател обиколките ще получат специфичен ваучър, който ще би трябвало да показват на касите при закупуване на билет, а тези, които ще гледат спектаклите на 4 и 5 ноември, ще би трябвало да запазят и показват билетите си, в случай че желаят да гледат друго зрелище с отстъпка през ноември.

Четири са спектаклите, които приятелите на Народния спектакъл могат да си подарят в Нощта на театрите – Последното прелъщение и Козата или коя е Силвия? на 4 ноември, и Мнимият болен и Контрабасът на 5 ноември.

Режисираният от Явор Гърдев театър Козата или коя е Силвия има и специфичен празник на 4 ноември, тъй като тогава на Камерната сцена ще се изиграе зрелище номер 200.
Пиесата на Едуард Олби, последният от плеядата велики международни драматурзи на ХХ век, се концентрира по необикновен метод върху психологическия пъзел, в който „ естествените “ и другия от тях се пробват да подредят.

Как е допустимо да понесеш странностите на индивида до теб, да изтърпиш неразбираемата му обич „ към друго животно “, съучастваш в деформациите на съзнанието му? Скандално ли е държанието на Мартин – или е сграбчване в непоносимостта на самотата и неразбирането? Или зов против обезчовечаването на индивида?

Преди 7 години трикратният притежател на Пулицър за драматургия Едуард Олби бе в София по време на последните подготовки на Явор Гърдев и екипа му от ярки артисти, „ наелектризани “ от изключителността на театралното премеждие.

Козата или Коя е Силвия е измежду последните шедьоври на Олби. Написана е през 2002 година и наличието ѝ на сцената на Народния спектакъл е знаково.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР