Приказните истории за магьосници, чудовища, омайни принцове и нещастни девойки

...
Приказните истории за магьосници, чудовища, омайни принцове и нещастни девойки
Коментари Харесай

Заболявания от приказките, които съществуват и в реалността

Приказните истории за магьосници, чудовища, омайни принцове и нещастни девойки вълнуват мозъците на всички деца по света. В скучния свят на възрастните тези истории наподобяват прекомерно нереални, в тях няма даже зрънце истина. Но в случай че погледнем на приказките от позиция на науката, някои от тях не наподобяват чак толкоз пресилено. Ето четири образеца:

Червената шапчица и синдромът на върколаците

„ Червената шапчица “ – приказка за малко момиченце с алена шапчица и огромен неприятен вълк. По принцип, има доста приказки, в които герои са вълкоподобни същества като да вземем за пример Звяра от „ Красавицата и звяра “. Но и в действителния свят има страховити на тип хора, които наподобяват на върколаци и са станали жертва на извънредно заболяване.

Хиперхитрозата, известна още като „ синдром на върколака “ е рядка генетична разновидност, която се характеризира с щедро окосмение по цялото тяло или по обособени елементи от него. При върколашкия синдром косми могат да се появят тук-там, където по принцип няма даже едно косъмче – да вземем за пример клепачите. Хиперхитрозата може да се появи и в по-късен стадий от живота като непряк резултат от някои медикаменти и химикали, и даже от някои типове рак.

 

Пинокио

Пинокио е дребосъче, изваяно от дърво, само че след това по вълшебен метод се превърналo в същинско момче. Възможно ли е обаче естествен човек в свят без вълшебства да стартира последователно да се трансформира в дърво? Възможно е, в случай че е болен от Епидермодисплазия Веруциформис – неповторимо генетично заболяване на кожата, за което е особено по-висок риск от поява на рак на кожата. При него кожата на болния се покрива с безчет безформени люспести брадавици и по този начин върху тялото се образува необяснима кора, сходна на тази при дърветата.

През 2008 година индонезиецът Деде Косвара придобива международна популярност поради това, че страда от посоченото заболяване – по ръцете и краката му има толкоз големи брадавици, че крайниците му безусловно наподобяват на клонове на дърво. Според лекарите, заболяването му е била породена от композиция сред епидермодисплазия Веруциформис и вирус HPV-2.

 

Снежанка и отхапаната ябълка

В приказката „ Снежанка и седемте джуджета “ принцесата отхапва парче ябълка и изпада в бездънен сън от който може да я разсъни само целувката на принца. Има просто пояснения за съня на Снежанка – бактерията листерия. Листерия е пръчковидна бактерия, срещаща се в разнообразни хранителни артикули, в това число и в ябълките.

Според доцента по медицина в Университета на Калифорния Джордж Томпсън, бактериите могат да причинят менингит, а в някои случаи даже и вцепенение, граничещо с кома.

Все отново, с цел да излезе пациентът от положението на кома, ще е нужно повече от една целувка, била тя от хубав принц. Освен в случай че, несъмнено, целувката не е съпроводена с огромна доза антибиотици. Но от време на време и един човек е задоволителен да се случи знамение – през 2009 година жена от Англия получава сърдечен удар и изпада в кома. Събужда се 2 седмици по-късно, когато нейният брачен партньор я целува – явно чудото е настъпило поради позитивната смяна в главата й.

 

Магьосникът от Оз

В „ Магьосникът от Оз “ злата магьосница е доста могъща, като има един дребен минус – водата може да я разтопи. Трудно може да си представим, че водата може да има толкоз отрицателно въздействие върху човек от плът и кръв, само че това не значи, че H2O-то е постоянно потребно. Защото за хората, страдащи от алергична уртикария, това въобще не е по този начин.

Алергичната уртикария е заболяване при което болният, няколко минути след директен контакт с вода, стартира да получава сърбежи по кожата и да му излизат червени и бели петънца.  В някои случаи, алергичната реакция се задейства даже от личната пот и сълзи на човек. Според изследване,в научната литература от 1964 година са разказани по-малко от 100 случая на хора алергични към вода.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР