Приказките на по-скромните тимове обикновено се пишат в турнирите за

...
Приказките на по-скромните тимове обикновено се пишат в турнирите за
Коментари Харесай

Кои са най-изненадващите шампиони в английския елит?

Приказките на по-скромните отбори нормално се пишат в шампионатите за Купите. Но не един път и два пъти сме ставали очевидци на чудеса, изразяващи се в това тимове, които авансово никой не е слагал в сметките, да побеждават в най-силните шампионати.

А, може би, най-конкурентното от всички на Стария континент - Висшата лига, също не прави изключение.

Припомняме най-невероятните първенци на Англия в по-новата история на футбола.

Дарби Каунти (1971/72)

Брайън Клъф и Питър Тейлър поемат Дарби Каунти през 1967 годин, като " овните " се намират на 18-о място във Втора дивизия. Пет години по-късно те печелят купата в Първа дивизия.

Дарби приключва с 58 точки - с една повече от Лийдс, Ливърпул и Манчестър Сити. През идващия сезон " овните " стигат до полуфиналите в шампионата за КЕШ. Клъф и Тейлър напущат Дарби през октомври 1973-та след различия с шефа Сам Лонгсън.
Дарби още веднъж печели купата под управлението на Дейв Макей през сезон 1974/75.

Нотингам Форест назначава Браян Клъф за управител през 1975 година и скоро ще стане един от най-хубавите тимове както в Англия, по този начин и в Европа.

Нотингам (1977/78)

Форест завоюва първата си и единствена купа в елита през 1977/78, завършвайки със седем точки пред Ливърпул. Въпреки че не съумява да повтори този успех, " алените " печелят идващите две издания на шампионата за КЕШ в една славна за тях епоха.

Победният марш на Форест в Европа е прекъскнат от нашия ЦСКА през есента на 1980-а. Тогава " армейците " записват две победи с по 1:0. В София създател на победното попадение е Цветан Йончев, а в Нотингам - Ружди Керимов.

Астън Вила (1980/81)

Астън Вила е седемкратен първенец на Англия, само че шест от тези триумфи на бирмингамци идват в най-ранните дни на играта - сред 1894-та и 1910-а.

" Виланите " би трябвало да чакат още 71 години за седмата си шампионска купа. Тя е извоювана през сезон 1980/81, когато клубът от Бирмингам приключва с четири точки пред Ипсуич.

На идващия сезон Вила подвига КЕШ, като на финала побеждава Байерн Мюнхен.

Лийдс (1991/92)

Лийдс победи в последния сезон преди сформирането на Висшата лига. Това е и последният път, в който британски управител печели купата в Англия.

Отборът на Хауърд Уилкинсън записва триумф в 22 от своите 42 мача, с цел да се пребори с Манчестър Юнайтед за трофея, изпреварвайки " дяволите " с четири точки.

Следващият сезон е пагубен за йоркшърци, които продават Ерик Кантона на Манчестър Юнайтед и приключват на 17-о място.

Блекбърн (1994/95)

Финансиран от богаташа Джак Уокър, Блекбърн се завръща в елита 1992-ра, а откакто приключва на второ място през 1994-та, печели Висшата лига на идната година.

С Кени Далглиш за управител и голям брой звезди, измежду които Алън Шиърър, Роувърс изпреварва Манчестър Юнайтед и подвига първата си шампионска купа от над 80 години.

Лестър (2015/16)

След като едвам резервира мястото си в Премиършип след сезон 2014/15, никой не е очаквал, че Лестър ще приключи в горната половина на таблицата през идващия сезон, а камо ли да финишира на първа позиция.

Назначаването на италианеца Клаудио Раниери за управител се одобри като спорен ход от мнозина, само че се оказа брилянтно решение.

" Лисиците " се бореха за трофея с грандовете от Северен Лондон - Арсенал и Тотнъм, като изпревариха " топчиите " с 10 точки, а " шпорите " - с 11.

По време на цялата акция Лестър загуби единствено три дуела - два пъти против Арсенал и против Ливърпул на " Анфийлд " на Боксинг Дей.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР