Приходите в проекта за държавен бюджет за 2022 година са

...
Приходите в проекта за държавен бюджет за 2022 година са
Коментари Харесай

Пицата не е постна: Рекордни инвестиции са заложени в бюджет 2022 г. |

Приходите в плана за държавен бюджет за 2022 година са заложени на равнище 57,253 милиарда лв., а разноските - 63,153 милиарда лв.. Дефицитът се планува да бъде 5,900 милиарда лв. или 4,1 на 100 от прогнозния БВП. Това разгласи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на представянето му през днешния ден.

Министерството на финансите предвижда увеличение на брутния вътрешен артикул през тази година да се усили до 4,8 на 100, безработицата да намалее до 5 на 100, а средногодишната инфлация да е до 5,6 на 100.

Минималната заплата се планува да нарасне до 710 лв. от април. Данъкът върху приходите и за компаниите остава 10 %, а Данък добавена стойност - 20 на 100. Ще има понижена ставка от 9 % за Данък добавена стойност върху избрани артикули и услуги.

До 31 януари бюджетът ще бъде импортиран в Народното събрание, разгласи министър Василев.

Обявяването на главните индикатори в бюджета съответства с парламентарния спор за удължение на миналогодишния бюджет до края на март.

" Голяма част от политиките, които желае да води това държавно управление, няма по какъв начин да бъдат заложени и остойностени в този бюджет, тъй че имаме планувана актуализация в средата на годината ", разгласи вицепремиерът.

По думите му, философията на този бюджет е много по-различна от това, което е виждано досега.

" Това не е бюджет, който се пробва да изглади икономическия бизнес цикъл. Това е бюджет, който се пробва, и се надявам да реализира, трайна смяна в параметрите и в траекторията на икономическия напредък на страната ", уточни той.

Още при започване на годината министър Василев бе безапелационен, че бюджетът за тази година няма да бъде уравновесен, а сигурно ще бъде на недостиг. Днес той акцентира, че новият бюджет ще бъде бюджет на растежа и в него ще бъдат заложени двойно повече вложения спрямо миналогодишния. Рязко се усилват средствата за Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), както и финансовата поддръжка.

Василев уточни три съществени акцента на новия бюджет. Това са:

- Значително повишаване на финансовите вложения, които държавното управление прави освен със средствата от Европейски Съюз, само че и от националния бюджет;

-  Значително повишаване на вложенията в хората, тъй като това е ключът към икономическия растеж;

-  Социална правдивост посредством подсигуряване, тъй че всички български жители да имат нормален стандарт на живот.

" В този бюджет на стопански напредък е заложен растеж на Брутният вътрешен продукт от 4.8%, което е с към 1.2% повече от растежа тази година. Заложено е понижение на безработицата от 5,4% на 5% и недостиг от 2,5% без Коронавирус ограниченията, с Коронавирус ограниченията - 4.1%. Няма по какъв начин да има напредък, без да влагаме в хората и финансовата конструкция. По този мотив е планувано удвояване на финансовите вложения от 2,9% до 5,8% от Брутният вътрешен продукт. Има 30% растеж на финансовите вложения в общините. Бюджетът на БДЖ и НКЖИ доближава 663 млн. лева Има в допълнение 1,671 милиарда лева за Републиканската пътна мрежа, с което бюджетът на АПИ доближава до над 2.4 милиарда лева Има 178 млн. лева за финансови вложения в лечебни заведения, спортни площадки, 70 млн. за детски градини, възобновяване на концертни зали, музеи, галерии, опери, театри ", изреди финансовият министър.

Предвиждат се вложения в детското опазване на здравето, спомагателни дотации за разнообразни лечебни заведения и такива в отдалечени райони, които не могат да се устоят единствено през Здравната каса, усилват се и средствата за донорство и трансплантация на стволови кафези.

13 милиона лв. ще се влагат в безвъзмездни детски ясли от 1 април, като 1125 лева е междинната прехрана на дете. 280 милиона лв. в допълнение ще отидат за доболничната помощ. 23 милиона лева се дават за финансиране на здравно обслужване в здравните кабинети на учебни заведения, ясли и детски градини.

Учителските заплати се резервират на равнище 125% от междинната работна заплата, което значи в допълнение 315 милиона лв.. 16 милиона се дават за подмомагане на храненето, с цел да имат естествени закуски децата.

70 милиона лв. се отпускат за изграждане и разширение на детски градини, а 85 милиона лв. се дават за безвъзмездни детски градини за всички деца от 1 април. Родителите, които нямат опция да запишат децата си там, ще има обезщетения, даде обещание отрасловият министър.

Новоемитираният външният дълг за годината е очакван да доближи 7,3 милиарда лв.. 4,3 милиарда от тези пари ще са нови заеми, които да се теглят във втората половина на година, а с 3 милиарда ще бъдат финансирани идни дългови падежи.

Изминалата 2021 година приключи с бюджетен недостиг от 3 %, с 0,6 на 100 по-малко от планувания в обновения бюджет за 2021 година. Това се дължи на по-високите доходи, със 7,9 милиарда лв. повече от тези през 2020 година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР