Приходите в хазната от осигуровки не са достатъчни за изплащане

...
Приходите в хазната от осигуровки не са достатъчни за изплащане
Коментари Харесай

Над 5 млрд. лв. не стигат за пенсиите

Приходите в хазната от осигуровки не са задоволителни за погашение на пенсиите. Затова през първите девет месеца на годината в бюджета на държавното публично обезпечаване са преведени над 5,6 милиарда лева от републиканския бюджет на страната, където влизат приходите от налози, заяви " Труд бг ".

От януари до септември 2022 година общият размер на регистрираните доходи в бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) е 7,259 милиарда лева, което съставляват 75% от проекта за цялата година. Постъпилите доходи са с 603,2 млн. лева повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Същевременно общият размер на направените разноски от бюджета на ДОО възлиза на 12,9 милиарда лева, или 70,7% от заложеното в проекта за годината. Разходите са с над 1 милиарда лева повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Най-голям дял имат разноските за пенсии, които са в размер на 11,083 милиарда лева, което е 71,5% от проекта за годината, демонстрират данните на Национален осигурителен институт. Разходите за пенсии за първите девет месеца на годината са с 1,405 милиарда лева, или с 14,5% по-големи по отношение на същия интервал на 2021 година

За погашение на станалите известни като " коронавирус добавки " суми от 60 лева към пенсиите на всички пенсионери са изразходвани 742,2 млн. лева Тези средства не са планувани в бюджета на ДОО за 2022 година и са изплатени от средства, заделени за задачата още през предходната година с разпореждане на Министерски съвет. За еднократни добавки от 75 лева на имунизираните пенсионери са изплатени 56,9 млн. лева Тези средства също не са планувани в бюджета на ДОО за 2022 година и са останали от бюджета на държавната хазна за предходната година с разпореждане на държавното управление.

За погашение на обезщетения към пенсиите, които даваха, с цел да не взимат пенсионерите по-малко от получената обща сума на пенсия и добавка през декември 2021 година, са изразходвани 101,5 млн. лева Тези добавки бяха изплащани от януари до юни. За така наречен " великденска добавка " от 70 лева на всеки пенсионер са изразходвани 143,2 млн. лева

Следващата по значителност група разноски в бюджета на ДОО са разноските за погашение на парични компенсации и помощи по Кодекса за обществено обезпечаване, които към 30 септември 2022 година са в размер на 1,554 милиарда лева Това съставляват 68% от плануваните разноски за цялата година. От януари до септември тези заплащания са с 51,8 млн. лева повече по отношение на същия интервал на предходната година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР