Приходите от задължителната застраховка "Гражданска отговорност" не стигат, за да

...
Приходите от задължителната застраховка "Гражданска отговорност" не стигат, за да
Коментари Харесай

Удар по джоба на шофьора: Гражданска отговорност може да поскъпне

Приходите от наложителната застраховка "Гражданска отговорност " не стигат, с цел да се покрият вредите от злополуките, демонстрира разбор на Комисията за финансов контрол (КФН), оповестен на уеб страницата на регулатора.
Документът обгръща времето от 2012 до 2017 година и е изработен по систематизирани данни, предоставени от застрахователните компании. Представени са индикатори за четири рискови групи: леки коли, товарни коли до 5 тона, камиони над 5 тона и рейсове, седлови влекачи и в последната група - всички останали.
Изводът на КФН е, че за най-масовите категории - леки коли, камиони и рейсове, събраните награди не доближават, с цел да покрият разноските на застрахователните компании, оповестява "24 часа ".
Според хора от сектора не е изключено това да докара до повдигане на цената на наложителната лавица. Друг фактор за предстоящо покачване на цената на наложителната застраховка е повдигането на оптималната сума, до която фирмите ще носят отговорност, от сегашните 10 млн. лева на 10,42 млн. лева Това ще стане с промени в Кодекса за застраховането, препоръчани от КФН.
Според данните сред 2013 и 2016 година наградите в първата рискова група – тази на леките коли, са били задоволителни за покриване на разноските по застраховката. Но през 2017 година към този момент има капацитет за забележителна загуба на база данните за предявените искания. Брутните премийни доходи в общото обезпечаване за 2017 година са били 1,752 милиарда лева, а общата сума на декларираните искания е над 3 милиарда лева, регистрира изданието.
Камионите над 5 тона и седловите влекачи също генерират съществени загуби за застрахователите, излиза наяве от разбора на КФН. Според един от употребяваните способи за разбор, камионите и рейсовете са донесли загуба на застрахователите от 7,8 млн. лева Основната причина за това е, че те предизвикват много огромни вреди.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР