Приходите от Суецкия канал са намалели с 40 до 50%

...
Приходите от Суецкия канал са намалели с 40 до 50%
Коментари Харесай

Сиси: Нападенията на хутите намалиха на половина приходите от Суецкия канал

„ Приходите от Суецкия канал са намалели с 40 до 50% поради нападенията против корабопланавето от страна на хутите “. Това съобщи египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, съобщи Агенция Франс Прес.


Каналът е един от главните източници на задгранична валута за Египет, който е обзет от тежка финансова рецесия.

От ноември насам подкрепяните от Иран хути са направили голям брой набези против кораби в Аденския залив и Червено море, които съгласно групата са ориентирани към кораби, свързани с Израел, в символ на взаимност с палестинците в разкъсваната от войната Ивица Газа.

Нападенията накараха няколко огромни корабни компании да преустановят прекосяването през Червено море, през което нормално се реализира към 12 % от международната търговия, и да пренасочат корабите на хиляди благи към Африка.

" Вижте какво се случва по нашите граници с Газа, виждате Суецкия канал, който до момента носеше на Египет близо 10 милиарда $ годишно. Тези доходи са намалели с 40 до 50% и Египет би трябвало да продължи да заплаща на фирмите и сътрудниците ", сподели Сиси по време на конференция с петролни компании.

В края на януари Организацията на обединените народи (ООН) заяви, че общият брой на корабите, преминаващи през Суецкия канал, който свързва Червено море със Средиземно море, е намалял с 42% през предходните два месеца.

По данни на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (UNCTAD) броят на седмичните преноси на контейнеровози през Суец е намалял с 67% на годишна база, до момента в който трафикът на танкери е понижен с 18%, преносът на кораби за насипни товари, пренасящи зърно и въглища, е намалял с 6%, а превозването на газ е в застой.

Инженерната забележителност, която е открита през 1869 година, е събрала към 8,6 милиарда $ за Египет през финансовата 2022-23 година Това е жизненоважен източник на задгранична валута, наред с туризма и паричните преводи, в страна, в която вносителите и обменителите на валута мъчно се доставят с долари. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР