Приготвянето на пухкав козунак на конци си е истинско изкуство,

...
Приготвянето на пухкав козунак на конци си е истинско изкуство,
Коментари Харесай

Великденски козунак

Приготвянето на бухнал козунак на конци си е същинско изкуство, само че благодарение на изпитаните предписания на Ирина Андреева Jolie всеки може да се оправи, ще опитате ли?

Необходими Продукти

● брашно - 500 г бяло
● яйца - 4 бр. /заделете единия от жълтъците за намазване/
● квас - 1 пакетче, суха
● сол - 3 г
● ванилия - течна есенция
● лимонова кора - от 1 лимон настъргана
● захар - 150 г + 50 г за поръсване
● прясно мляко - 125 мл
● масло - 150 г краве, разтопено
● бадеми - 1 шепа, филирани
● орехи - 1 шепа, натрошени на дребно ядки

Начин на подготвяне

Маята, 2 с.л. брашно и 1/3 от захарта се слагат в затопленото прясно мляко. Сместа се оставя настрана, до момента в който маята се засилва. Отделно яйцата се разрушават в останалата захар и към полученото се поставя лимоновата кора и есенцията. Фурната се пуска на 50-60 градуса.

Пресейте брашното със солта, направете кладенче и вътре налейте маята и яйцата. Размесете всичко, до момента в който се получи лепкаво тесто. Преместете го върху намаслен плод и започнете да месите, като по малко слагате и от останалото масло.

Щом цялото масло е усвоено, преместете тестото в тава и го завийте с леко намокрена забрадка. Оставете го да втаса за 40-50 минути в средата на фурната.

Извадете го и го размесете отново. Сплетете го на плитка или му придайте друга форма съгласно въображението си. След това го преместете в намаслена форма и го намажете с разрушения жълтък. Покрийте го с ядки и захар.

Оставете го във фурната за половин час и по-късно го печете на 180 градуса, до момента в който се получи златиста коричка. Ако се притеснявате, че може да загори, го покрийте с фолио и по този начин до допечете.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР