Приготвянето на фондю е много забавно, тъй като при него

...
Приготвянето на фондю е много забавно, тъй като при него
Коментари Харесай

История и приготвяне на фондю

Приготвянето на фондю е доста занимателно, защото при него вземат участие както гостите, по този начин и домакините. Наименованието „ фондю ” идва от френския глагол fonder, който значи „ стапям ”, се показва в книгата „ В света на кулинарното изкуство ”.

Фондюто в действителност съставлява „ топено ядене ”. Първоначално то е било публикувано в Швейцария, където локалните се събирали на дружеско похапване от обща чиния – бездънен керамичен съд или бакърен тиган, в който топели сирене на огън. И по този начин всеки потапял в тигана забодени на дълги вилици залъци самун, които деликатно завъртали, с цел да се овалят от всички страни със сирене.

Брия Саварен, създател на фамозната книга „ Физиология на усета ”, споделя за някакъв свещеник, който към 1700 година, минавайки през Швейцария имал опцията да опита фондюто, което помислил за крем и поради това го ял с лъжица, вместо с вилица. Неговото незнание се сторило доста занимателно на сътрапезниците му.

По-късно фондюто оказва се в Германия, а през днешния ден участва на трапезата на доста европейски страни. И както от време на време се случва нещо, което в предишното е било всекидневно, през днешния ден се е трансформирало в атракция.

Първоначално фондюто се приготвяло единствено със сирене. Неизвестен обожател на ястието стигнал до концепцията да направи опит и с месо. В съвремието към този момент се употребяват разнообразни артикули, като даже има и сладки фондюта.

 Фондю

В взаимозависимост от продуктите, съдовете за подготвяне на ястието са разнообразни, само че във всички случаи непроменяемо участват общият съд, котлонът, с който се поддържа нужната температура и специфичните „ двуроги ” вилици с дълги дървени дръжки, които изолират топлината.

Най-близо до обичайното ядене стои фондюто със сирене. Приготвя се от разнообразни типове сирена, някои от които са от вида на швейцарските Грюер, Ементал. Ястието се употребява, като на вилицата се набождат поредно кубчета бял изгорял или пържен самун, които се овалва в топлото топено сирене.

Изборът за напитка към яденето също е значим. В Швейцария към фондюто се сервират тръпчиво бяло вино, вишновка, черен чай или кафе.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР