Приготвяне на кисело зеле с копър е днешното ни предложение

...
Приготвяне на кисело зеле с копър е днешното ни предложение
Коментари Харесай

Най-добрата рецепта за кисело зеле

Приготвяне на кисело зеле с копър е днешното ни предложение за зимна мостра.

Есента е идеалното време за подготвяне на кисело зеле. Ще издържи цяла зима, тъй че постоянно ще имате ресурс от витамини на разположение!

Необходими артикули:
зеле
сол на усет
копър
филийки цвекло
клонки изсъхнал босилек

Приготвяне:
Първата стъпка за приготвянето на съвършеното кисело зеле е верният избор на зелето.

Добре узряло зеле, без кафяви петна по него – гаранция за превъзходен усет. То би трябвало да е с диаметър минимум 15 см и не повече от 20 см.

Измийте усърдно зелето и отстранете горните листа. Можете да го поставите цяло или да го нарежете на 4 части. Наредете го в бидон. Може да бъде пластмасов бидон или дървена бъчва, само че се уверете, че е добре измита и не мирише. Ако е належащо, измийте го с гореща вода и сода за самун: използвайте 1 супена лъжица сода за самун на 1 литър вода. Оставете разтвора в бидона за 2-3 часа, по-късно изплакнете с топла вода и оставете бидона да изстине.

Поставете стръкче босилек на дъното.

Наредете зелето в съда допустимо най-плътно, с цел да избегнете голями празнини. Поставете по-големите глави в долната част, а по-малките в горната част.

Запълнете празнините с филийки цвекло и копър.

Постепенно добавяйте солена вода. Сложете 10-15 г сол на всеки литър вода (ако сте осолили авансово зелките в кочаните). Пригответе настрана саламурата и разбъркайте добре, с цел да се разтвори добре солта. След това я изсипете в бъчвата или бидона със зеле.

Можете също по този начин да поставите карфиол, краставици или моркови дружно със зелето по този метод. Винаги обаче се уверявайте, че зеленчуците са здрави и чисти.

След като напълните бидона, поставете тежест върху зелето, с цел да го задържите под равнището на саламурата. Можете да употребявате 2-3 кг чисти камъни, положени върху дървена дъска, или да употребявате тежести, които се продават за тази цел.

Накрая затворете добре капака, тъй че въздухът да не навлиза и го оставете да престои 2 дни.

Парченцата цвекло придават прелестен червеникав цвят на саламурата. Ферментацията на зелето е развой, който лишава няколко седмици. След седмица ферментация, след отваряне на бидона, може да забележите, че размерът на зелето е намалял.

Вижте още: Как може да коригирате усета на киселите краставички?

Все още можете да запълните празните места, като добавите няколко по-малки зелеви глави. След към 5 седмици зелето е готово за консумация.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР