Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500

...
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500
Коментари Харесай

Козунак с ОГРОМНИ КОНЦИ! Тестото се меси с лъжица и се съхранява в хладилник. Прави се в събота, пече се в неделя:

Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Всички със злоба гледаме тези фотоси, красящи кулинарните конгреси, на които се виждат козунаци, като че ли излезли от галерия – с умопомрачителна коричка и големи конци. Видим ли конците, към този момент ни е ясно, че майсторката е прекарала дълги минути в удряне и бъхтане в плота на козуначеното тесто, тъй като по този начин сме чували от нашите майки и баби, че се прави.

Да, но това напълно не е наложително, ще ви кажем ние! И ще ви го потвърдим с тази лесна рецепта за Козунак без месене.

Е, ще би трябвало да се потрудите над тестото, само че това напълно няма да е изтощително и предизвикващо мускулна тресчица на другия ден деяние, а леко и прятно „ другарство “ с бъдещия козунак, тъй че той да ви се отплати с най-хубавите конци, които в миналото сте виждали. Най-лесното козуначено тесто се меси с лъжица, а преди края – напълно малко на ръка, с цел да се оформи, след което се поставя в намазнена торбичка и се оставя да шупва една нощ в хладилника (може и 24 часа), а на следващия  ден плитките се плетат и пекат.

И по този начин – вадете продуктите, тъй като би трябвало да са на стайна температура, и да започваме:

Лесен козунак без месене

Продукти (измерени с чаша от 250 мл):

4 яйца

2 чаши захар

1 чаша олио

1 чаша кисело мляко

1/2 дребна чаена лъжичка сода бикарбонат

1 ч.ч. прясно мляко

2 пакетчета суха мая* (14 гр.)

1,2 кг брашно

1 пакетче ванилова захар

настъргана кора от един лимон (*на другите опаковки има разнообразни грамажи за суха квас, тъй че количеството би трябвало да се поправя надлежно. На всяко пакетче е посочено за какъв брой брашно е достатъчно)

ЗА ПЪЛНЕЖА: 

стафиди, накиснати в ром (отцедени и подсушени със салфетка)

шоколадови капки (нарязан шоколад)

локум

течен шоколад

сладко или мармалад

За мазане:

1 жълтък с 1-2 супени лъжици мляко

за поръсване – захар, бадеми, орехи и други

Приготвяне: 

Всички изброени съставки би трябвало да са със стайна температура (не студени и взети непосредствено от хладилника). В по-дълбока купа разбийте яйцата и прибавете захарта, след което разбийте с телена бъркалка и прибавете топлото мляко. Разбърква се, до момента в който захарта се разтвори (може да сложите тенджерата на слаб огън, с цел да се загрее, само че без да завира!).

 козунак на конци

В киселото мляко прибавете сода бикарбонат и разбъркайте добре. В дълбока купа пресейте брашното (това е значимо, можете да го пресеете два пъти, с цел да е по-гладко) Оставете една чаша брашно настрани. В средата се прави кладенче и се изсипват сухата квас, ситно настърганата лимонова кора, киселото мляко, олиото, както и сместа от хладкото прясно мляко, яйцата и захарта. Добавете ванилия по избор. Разбърква се с лъжица постепенно, до момента в който се получи плътно меко тесто, което лепне за ръцете.

Поръсете брашното, което отделихте върху работната повърхнина и изтръскайте тестото. То не би трябвало да се меси като за самун или други печива, тъй като е доста меко и лепкаво. Набрашнете пръстите си и просто започнете да сгъвате тестото – повдигайте едната страна и я сгъвайте към средата.

Така тестото постепенно ще поеме брашното, ще придобие разтегливост и форма. Трябва да работите по този метод 5-10 минути, не повече. Ако и по-късно тестото към момента е много лепкаво, просто го намажете с малко масло и с намазнени длани, довършете по същия метод за още минута-две.

 козуначено тесто

Приберете тестото в чиста огромна торбичка, намаслена от вътрешната страна и я оставете в ледник до идващия ден. Ще пробвате дали е втасало по следния метод: леко го натиснете с пръст – ако вдлъбнатината се изравни за малко време, значи е положително. Или го защипете на едно място и го дръпнете – в случай че се къса на конци, значи е втасало добре. Ако това не е по този начин, тогава загрейте фурната до 50 градуса и поставете вътре тестото за един час и едвам тогава се заемете с него. Преди да работите с тестото, то би трябвало да е придобило стайна температура.

Втасалото тесто разделете на три елементи за три плитки или колкото елементи прецените. Имайте поради, че плетениците би трябвало да се пекат във форма за самун (дълга, дълбока и тясна) и да пълнят половината от размера, тъй като след втасване и изпичане удвояват размера си.

 плетене козунак

С тестото се работи върху леко намазнена повърхнина с намазнени длани и се разделя на две, три или четири топки, от които се оформят продълговати фитили с дължината на формата. Сплескват се леко и се пълнят с мармалад, стафиди, нарязан локум, орехова или макова плънка или нещо по желание и се затварят, като шевът се прищипва добре.

След това се сплитат на плитка и тя се слага в застланата с хартия за печене форма. Сложете в загрята на 50 градуса фурна да втаса за 40-50 минути (или на топло, до момента в който удвои размера си). След това намажете козунака с разрушен жълтък, в който сте добавили малко мляко, украсете с орехи или други ядки по избор и поръсете със захар.

 козуначени плитки

Печете козунаците в авансово загрята фурна на 170-180 градуса за 35-40 минути или настройте печенето съгласно вашата фурна. Ако покафенеят бързо от горната страна, се покриват с алуминиево фолио и се допичат по този начин.

 конци в козунака

 тесто на конци

Да ви е сладко и радостни празници!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР