Прието е на този ден бащите да получават изненади от

...
Прието е на този ден бащите да получават изненади от
Коментари Харесай

Празнуваме Деня на бащата. Какво се прави през втория ден на Коле...

Прието е на този ден бащите да получават изненади от най-близките.

 

Чества се паметта на Св. Йосиф, на чиито грижи били поверени Божията майка и Богомладенецът Христос. Отбелязва се и паметта на цар Давид като прочут основоположник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий - пръв християнски свещеник на град Ерусалим. Имен ден имат хората, носещи имената Йосиф, Йоско, Дарина, Давид и техните производни.

 

Католическата традиция гласи празникът на бащата да се празнува на деня на св. Йосиф 19 март. В страни като Аржентина, Англия, Франция, Турция, Япония и други се чества през третата неделя от месец юни.

 

В последните години необятна известност добива американският вид, който е тържествено маркиран за първи път във Вашингтон през 1909 година Едва през 1972 година обаче президентът Ричард Никсън го афишира за формален празник.

 

На 26 декември православната черква отбелязва втория ден на Рождество Христово, който се нарича Събор на Пресвета Богородица и е в възхвала на Дева Мария като определена да роди Спасителя на света.

 

По света

 

В множеството страни Денят на бащата е всемирски празник. Той съществува на всички места по света, само че се отбелязва на разнообразни дати.

 

Според католическата традиция празникът се празнува на деня на св. Йосиф 19 март - в Аржентина, Англия, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай, Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама, Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, Съединени американски щати, Турция, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Южна Африка и Япония Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни. В Русия пък празникът се празнува на 23 февруари - Ден на бранителя на отечеството, боен празник, считан от мнозина за ден на мъжа.

 

В последните години необятна известност добива американският вид, който е тържествено маркиран за първи път във Вашингтон през 1909 година. Но, едвам през 1972 година президентът Ричард Никсън го афишира за формален празник.

 

Какво се прави през втория ден на Коледа?

 

В националния календар това е време, което да прекараме със фамилията. Близки, родственици и съседи се събират край трапезата. Коледарите отделят от събраните блага за благоденствието на селото - за читалището или църквата да вземем за пример.

 

Именно през днешния ден съгласно националните поверия се оглеждаме в хората покрай нас, обръщаме се към фамилията и честваме Живота. Традицията е наложила това да се случва на масата. Затова през днешния ден е и денят, в който ядем прасето, откакто предходния ден то е било квалифицирано. Преди стотина години това си е било събитие. От позиция на прасето - трагично събитие, само че за нас е празник, че сме останали живи. И продължаваме напред.

 

Обилната софра, времето, прекарано със фамилията, уюта на дома - вторият ден на Коледа може да се дефинира като един от най-положителните за българина. В този ден работата е табу. Или съвсем.

 

Много постоянно споделят на празник нищо не се работи. Но дамата става в ранни зори, с цел да готви. Това не се брои за работа.

 

Днес сме привикнали да споделяме най-светлия празник, само че в случай че се замислим това е най-тъмният интервал от годината. Денят е минимален, нощта е най-дълга.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР