Приетият на първо четене антикорупционен законопроект засяга само единия аспект

...
Приетият на първо четене антикорупционен законопроект засяга само единия аспект
Коментари Харесай

Даниел Вълчев: В България трайно се настани един олигархичен модел

Приетият на първо четене антикорупционен законопроект визира единствено единия аспект на битка с корупцията - управление на персоналното имущество на хората, които са в корупционен риск. Това разяснява в " Още от деня " Даниел Вълчев, някогашен вицепремиер и член на Националния координационен съвет на Реформаторския блок. Според него напъните би трябвало да се насочат към битка с корупция в правоохранителните органи. Ако там има корупция, то всичко друго няма смисъл.

Според него битката с корупцията би трябвало да се води на три нива. Първият аспект е да се търсят тесните места или където се разпределят парите. На второ е установяването на високи стандарти за честност. Едва на трето място е контролът върху имуществото, акцентира проф. Даниел Вълчев.

По думите му, в случай че в действителност желаеме в България да се борим с корупцията, би трябвало да си дадем сметка за две неща.
Даниел Вълчев: Първо - народопсихологията, която ние всички носим. Българинът има пренебрежение към реда и невяра в институциите... Ние като хора сме склонни да заобиколим разпоредбите и да минем начело, това е реалност... Другият и по-тежък проблем е обвързван с това, че в България трайно се настани един олигархичен модел. Независимо кой е на власт този модел по някакъв метод се възпроизвежда - т.е. има икономическа власт, която в последно време минава през медийна власт и се вкоренява в политическата власт. Този триъгълник доста мъчно може да се разбие, изясни юристът.
Проблемът в България не е, че изобщо има корупция, а че това е събитие, с което сме привикнали, сподели още Вълчев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР