Приемни родители са готови да приемат в дома си и

...
Приемни родители са готови да приемат в дома си и
Коментари Харесай

Приемни родители са готови да се грижат за деца-бежанци без придружител

Приемни родители са подготвени да одобряват в дома си и да се погрижат за деца, разграничени от фамилиите си, поради войната в Украйна. Това демонстрира експресно допитване измежду членовете на Националната асоциация за приемна грижа, които са над 800.

Всеки трети приемен родител, участник в допитването, е подготвен да приюти дете, както и да му предложи сигурност и поддръжка в акомодацията до намирането на несъмнено решение за бъдещето на децата.

Наблюденията на правозащитните детски организации демонстрират, че в България главно влизат съпроводени от родителите си или близки украински деца. Към момента НАПГ не разполага с информация за броя на непридружените деца, които бягат от спора, които са минали българската граница.

Националната асоциация за приемна грижа е подготвена да окаже подпомагане на държавните институции с информация за приемните фамилии, които са подготвени да одобряват деца-бежанци от спора, както и със средства за превозването на децата до всяко обитаемо място у нас.

Страната ни има обвързване да даде незабавна протекция на малолетните бежанци. В българската процедура децата могат да бъдат сложени под незабавна протекция от локалните отдели за протекция на детето, като до придобиването на статут, малолетните могат да бъдат настанени в приемни фамилии, спешни центрове и други обществени услуги. Децата, които бягат от военния спор, могат да стартират учебно заведение незабавно. Приемните родители са подготвени да активизират поддръжката за децата от всички значими за тях системи – просветителната, здравната, обществената.

По публични данни на Агенцията за обществено подкрепяне за последните три години нито едно дете – емигрант не е било настанено в приемни фамилии. Държавата интензивно е настанявала малолетни бежанци в приемателните центрове в страната. През 2021 година 3172 малолетни бежанци са потърсили протекция у нас. От тях 293 са били деца от 0 до 3 година, 1030 – на възраст сред 14 и 15 година, а 1849 – на възраст 17-18 година 3142 са момчетата, 30 – девойките. Най доста малолетни бежанците, които са потъсили отбрана от страната ни, са от Афганистан (2603) и Ирак (39). Закрила у са потърсили и по няколко деца от Алжир, Бангладеш, Виетнам, Египет, Иран, Либия и Мароко.

Националната асоциация за приемна грижа припомня, че у нас има близо 400 приемни фамилии, при които няма настанени деца. Тяхното образование и професионализъм могат да бъдат употребени за поддръжка на страдащите от войната деца.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР