Приемливият и чист външен вид на детските играчки често подвежда

...
Приемливият и чист външен вид на детските играчки често подвежда
Коментари Харесай

Изненадващо много токсини в детските играчки


Приемливият и чист външен тип на детските играчки постоянно подвежда родителите да оставят децата си да играят на воля с тях на публични места. Проучване обаче потвърждава, че това може да е рискова процедура, защото с времето детските играчки акумулират изненадващо доста токсични артикули, въпреки и чистият им външен тип да не издава това.

Научен екип от университета в Плимут, Англия, наблюдава стотици видове детски играчки в опит да обясни какви видове токсични артикули се натрупват върху тях. Установено е, че с времето те приютяват от ден на ден нездравословни за здравето на децата артикули . Така, закупуването на играчки втора употреба или предаването на разнообразни дрънкулки сред поколенията може да крие риск за детското здраве. Особено като се има поради склонността на децата да тестват с уста всяка играчка за възможни вкусови качества.

Законодателните условия може да подсигуряват, че новите играчки са безвредни за здравето на подрастващите, само че нищо не подсигурява, че такива са и по-старите изграчки, или тези преминаващи от ръка на ръка измежду децата. Опасностите, които тъкмо тези играчки крият, показва изследването на учените от Плимут.

Учените тестват 200 вида остарели играчки, предоставени от частни домове , детски градини , занимални и кътове за игра в търговски центрове . Установено е, че рискът идва освен от вероятността децата да обхванат някоя по-малокалибрена частичка, а и от насъбраните в играчките токсични детайли.

С помощта на флуоресцентни и други лабораторни проби учените откриват по изграчките следи от химични детайли като антимон, барий, кадмий, олово и други Дори в ниски дози тези химикали може да имат сериозен резултат върху здравето на детето и най-малкото може да предизвикат алергия

или да увредят неукрепналия детски имунитет.

Свързани публикации.. Плюшените играчки носят риск от хранително натравяне 0 Нови евроизисквания лимитират кадмия в детските играчки 0 Опасните отрови в пастите за зъби - триклосан 0

Проучването демонстрира, че видът на играчките и материалът, от който са направени, не е от голяма важност за наличието на тези рискови детайли в тях. Установяват се обаче разнообразни равнища на химикалите съгласно цвета на играчките . Данните сочат, че най-токсични с времето стават предметите с жълт , червен или черен цвят . Тази взаимозависимост се отдава на наличието на рискови детайли в боите, които с времето се отделят по повърхността на детските играчки. Установено е и че с времето тези играчки стават доста по-токсични при усвояване и може да доведат до съществени алергични реакции у детето.

Въпросът с сигурността на детските играчки задължитлно би трябвало да се преглежда под всеки вероятен ъгъл. А в сезона на грипа да се разрешава на детето да играе с играчки на публични места и в детски кътове е сериозна причина за разболяване в ущърб на препоръчваната персонална хигиена .
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР