Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и

...
Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и
Коментари Харесай

СУ предлага 8 нови специалности, сред които и Африканистика


Приемът на заявки за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия в Софийския университет стартира на 19 февруари 2018 година, а зрелостниците ще могат да избират и сред 8 нови специалности, сред които и " Африканистика ".

Крайният период е 9 март 2018 година за първата кандидатстудентска сесия и 18 май 2018 година за втората кандидатстудентска сесия. Таксата за явяване на изпит е 30 лева

На съвещание на Академичния съвет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, извършено на 20 декември 2017 година, бяха признати документите за кандидатстудентската акция през 2018 година - Правилник, график за осъществяване на двете кандидатстудентски сесии и балообразуването за специалностите в Алма матер.
Първата изпитна сесия ще се организира в неделните дни в интервала 18 март - 22 април 2018 година, а втората - в съботните и неделните дни от 27 май до 24 юни 2018 година

Кандидат-студентите още веднъж ще имат опция да подадат документи онлайн, на място в Софийския университет или в бюрата на компаниите в страната. Зрелостниците могат да заплатят и таксите за явяване на изпит и за присъединяване в класирането онлайн, ако регистрирането им е напълно посредством онлайн системата за кандидатстудентската акция.

За поредна година документите за класиране ще се одобряват онлайн, а записите ще бъдат валидирани в интервала 18-30 юни 2018 година в Ректората на Софийския университет, както и в офисите на бюрата в страната до 29 юни 2018 година

На 10 юли 2018 година ще бъде разгласен първият стадий на класирането на кандидат-студентите. Класираните кандидат-студенти ще имат опция от 11 юли до 13 юли в това число да се запишат в специалността, в която са класирани, като не вземат участие в идващите етапи; да подават оригинала на дипломата за приблизително обучение и да попълнят декларация за присъединяване в идващите стадии на класиране за по-предна мечтана специалност; да не потвърдят или да не се запишат – в тези случаи отпадат от всички класирания и губят добитите студентски права. Незаетите от тях места се попълнят на идващото класиране. Класираните по първа мечтана компетентност претенденти би трябвало да се запишат на този стадий от класирането без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията. Некласираните от този стадий претенденти не подават декларация за присъединяване в класирането и не подават тапия за приблизително обучение, защото вземат участие автоматизирано в идващия стадий на класирането.

На 17 юли 2018 година ще бъде разгласен вторият стадий на класирането. В него вземат участие потвърдилите от първия стадий претенденти, за които е допустимо прекласиране в по-предна мечтана компетентност, посочена в спортния картон, както и некласираните кандидат-студенти. Потвърждаването или записването на класиралите се от втория стадий претенденти се прави от 18 до 20 юли 2018 година в това число. Непотвърдилите от второто класиране претенденти губят правото си за присъединяване в третото класиране.

Третият стадий на класирането ще бъде разгласен на 24 юли 2018 година Срокът за записване е от 25 до 27 юли 2018 година Резултатите от това класиране са дефинитивни.

За пета поредна година в Стопанския факултет на Софийския университет интернационално приети документи за равнище на езика В2 съгласно Общата европейска референтна рамка за езици за притежаване на британски, френски и немски език ще се одобряват като изискване за кандидатстване за специалностите „ Икономика и финанси “ и „ Стопанско ръководство “. С интернационално приети документи за притежаване на британски ще се позволяват до присъединяване в класиране и претенденти за компетентност „ Хебраистика “.

Пет от общо 117 специалности не употребяват оценките от матурите вместо изпит. Това са контролираните специалности „ Право “, „ Медицина “ и „ Фармация “ и две от специалностите във Факултета по публицистика и всеобща връзка – „ Журналистика “ и „ Връзки с обществеността “.

8 са новите бакалавърски стратегии за образователната 2017/2018 година на Софийския университет – „ Учител по естествени науки в съществена степен на обучение “, „ Философия “ на британски език, „ Комуникационен мениджмънт “, „ Компютърно инженерство “, „ Публични осведомителни системи “, „ История и непознат език “ (английски или френски език), „ География и британски език “ и „ Африканистика “ на британски език.

До края на януари 2018 година ще бъде публикуван Справочник за кандидат-студентите. В края на февруари идната година ще започва присъединяване на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в кандидатстудентските тържища в страната.

Нови специалности в Софийския университет:

Специалност „ Учител по естествени науки в съществена степен на обучение “

Основната цел на специалността е подготовка на учители по предметите „ Човекът и природата “, „ Физика и астрономия “, „ Химия и запазване на околната среда “, „ Биология и здравно обучение “ в българските учебни заведения. Студентите получават базисно обучение по физика, химия и биология и по дисциплини, свързани с педагогиката и логиката на психиката.

Кандидатстването е по желание с изпит или матура по физика/физика и астрономия; математика І или ІІ/ математика; химия/химия и запазване на околната среда или биология/биология и здравно обучение.

Специалност „ Философия “ на британски език

Специалността ще приготвя експерти, откриватели и преподаватели в региона на философията и в сфери, свързани с стопанската система на знанието в държавния и неправителствен бранш.

Кандидатстването за бакалавърската стратегия е по желание с изпит по: философия и обществени науки; български език и литература; история на България; британски език; немски език; френски език; испански език; италиански език; съветски език; математика І; математика ІІ или с матура по: метафизичен цикъл или непознат език.

Специалност „ Комуникационен мениджмънт “

Специалността дава познания и умения в региона на връзките – публицистиката, аудиовизия, медии, стопанските науки – финансиране и ръководство на организациите, създаващи осведомително и медийно наличие, юридическите науки – авторски права, правото на достъп до информация, административни и търговски връзки в региона на медиите и връзките, публични връзки и осведомителни науки – основаване и разпространение на информация посредством разнообразни канали.

Кандидат-студентите ще могат да избират да се явят на изпит по български език и литература; британски език; немски език; френски език; испански език; италиански език; съветски език; математика или да аплайват с оценката от държавен зрелостен изпит по тези предмети.

Специалност „ Компютърно инженерство “

Специалността е ориентирана към планиране, конструиране, произвеждане, потребление и поддръжка на софтуерните и хардуерните съставни елементи на компютърните системи и компютърно-управляемата инсталация. Студентите ще получат солидна обща подготовка в региона на приложната математика, естествените науки, електронното инженерство и програмирането, съчетана със профилирани познания в региона на хардуера, компютърни архитектури, компютърни мрежи, датчици, микроконтролери и други

Кандидат-студентите ще могат да избират да се явят на изпит по физика, математика I или математика II или химия или да аплайват с оценка от държавни зрелостни изпити по физика и астрономия, математика или химия и запазване на околната среда.

Специалност „ Публични осведомителни науки “

Специалността предлага познания за методите на асортимент, придобиване, образуване и архивиране на информацията, за процесите, които протичат в осведомителните системи и инфраструктура и за процесите по стандартизация и обезпечаване на функционална съгласуемост сред детайлите на осведомителните системи. Студентите ще усвоят технологии за основаване, систематизиране, запазване и разпространение на информацията, както за цифровизация и виртуализация на обекти на разнообразни осведомителни системи и умения за образуване и ръководство на информация в разнообразни области на знанието.

Кандидат-студентите ще могат да избират да се явят на изпит по философия и обществени науки; български език и литература; история на България; британски език; немски език; френски език; испански език; италиански език; математика І; математика ІІ или география или да аплайват с оценка от държавен зрелостен изпит по метафизичен цикъл; български език и литература; история и цивилизация; британски език; немски език; френски език; испански език; италиански език; съветски език; математика; география и икономика; физика и астрономия; химия и запазване на околната среда или биология и здравно обучение.

Специалност „ История и непознат език “

Специалността предлага фундаментални познания в региона на историческата просвета и филологията и в усвояването на непознат език и методиката на преподаване на история и непознат език в междинното учебно заведение. Учебният проект включва теоретична и практическа подготовка по съществени исторически, филологически и педагогичен дисциплини.

Кандидат-студентите ще могат да избират да се явят на изпити по история на България и британски или френски език; да се явят на изпити по история на България и да аплайват с оценката си от матура по британски или френски език; да аплайват с оценката си от матура по история на България и български език и литература и да положат изпит по британски или френски език или да аплайват с оценки от матура по британски или френски език.

Специалност „ География и британски език “

Основната цел на образованието е подготовката на висококвалифицирани педагогичен експерти по география и британски език. Студентите ще придобият фундаментални познания в региона на географската просвета и филологията и методиката на преподаване на география и британски език в главното и междинното учебно заведение. Учебният проект включва теоретична и практическа подготовка по съществени географски, филологически и педагогичен дисциплини и наложителни профилирани практики.

Кандидат-студентите ще могат да избират да се явят на изпит по география или британски език или да аплайват с оценката от държавен зрелостен изпит по география и стопанска система или британски език.

Специалност „ Африканистика “ на британски език

Обучението в специалността е насочено към необятна общообразователна подготовка по базисни лингвистични, литературоведски и културологични дисциплини, които ще се преподават на британски език. Специалността ще бъде първата в България, която предлага цялостен цикъл на образование на и по британски като първи непознат език и френски или португалски като втори непознат език. Студентите ще получат задълбочена профилирана подготовка в региона на африканските литератури, култури, филология, превод. Специалността предлага и проучване на четири африкански езика.
Кандидат-студентите ще могат да избират да се явят на изпит по британски език или да аплайват с оценката от държавен зрелостен изпит по британски език.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Образование  Вижте какъв брой дни ще почиват учениците по Коледа Вижте какъв брой дни ще почиват учениците по Коледа  Разширява се кръгът от възпитаници с право да получават стипендии Разширява се кръгът от възпитаници с право да получават стипендии  Младите ни олимпийци в науката с рекорден брой медали през 2017 година Младите ни олимпийци в науката с рекорден брой медали през 2017 година  Колко ще е огромна заплатата ти зависи от това освен какво учиш, само че и къде Колко ще е огромна заплатата ти зависи от това освен какво учиш, само че и къде  Специалност в СУ обезпечава заплата от 3500 лева Специалност в СУ обезпечава заплата от 3500 лева Интервю Още Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани
Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година....
Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image ДСБ и " Да, България " желаеха прекъсване на...
Спиране на приватизацията на мажоритарния дял в Общинска банка желаеха от Демократи за мощна България (ДСБ) и придвижване " Да България "....
Павлова: България е изцяло подготвена за пред... Тома Белев ръководи нелегално Асоциация н... Варна желае да развива здравен и СПА туризъ... Собствениците на разрушени къщи в Хитрино... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Земетресение от 5,5 по Рихтер край южнит...
Земетресение с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер е записано югоизточно от крайбрежията на японския южен остров остров Кюшу, демонстрира сп...
Жена почина откакто бе прегазена от трам... Братовчедът умъртвил Дамла, тъй като го хванала... Видя се, че гръцката безочливост си има цака 17-годишно момче скочи от осмия етаж на бл... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image ​Йотова пази Радев, желае Цветанов да...
Слава Богу, че тази подигравка с хората завърши. Не се вслушаха във ветото на президента. Мисля, че хора като господин Цветанов му дължат извине...
Такситата на митинг с искане за минимална... Животът на другите Борисов твърди Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата,... Красен Кралев: До Нова година ЦСКА взима б...  www.expert.bg  Какво има в купешките салати Какво има в купешките салати " Снежанка "...  Обезщетенията на пострадали от „ София тур и Холидей “ ще са с предел до 175 хиляди лева Обезщетенията на пострадали от „ София ту...  Бивши чиновници на КТБ разкриха нередности при оповестените за продажба посредством търгове вземания Бивши чиновници на КТБ разкриха нереднос...  Караниколов: Работим за откриване на Служба по търговско-икономически въпроси Караниколов: Работим за откриване на Сл...  www.iwoman.bg  Свежи коледни изненади за обичания Свежи коледни изненади за обичания  Всичко, което желая за Коледа... Всичко, което желая за Коледа...  5 лесни и истински коледни елхи 5 лесни и истински коледни елхи  Дневен ЛЮБОВЕН хороскоп за 21 декември Дневен ЛЮБОВЕН хороскоп за 21 декември  http://www.sportlive.bg  Пенев разпростра концепциите си пред Пенев разпростра концепциите си пред " Ройтерс ":...  Алба и Деулофеу възобновиха тренировки преди Алба и Деулофеу възобновиха тренировки пре...  Гуардиола се отхвърли да купи Алексис Санчес Гуардиола се отхвърли да купи Алексис Санч...  Роналдо не може да вкара на Барса вкъщи над 3 години! Роналдо не може да вкара на Барса вкъщи... Интервю Още Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани
Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година....
Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р Нови Най-четени Най-коментирани СУ предлага 8 нови специалности, измежду които и " Африканистика "... 48 0 Два изчезнали подписа костват на ЕВН 6 млн. лв. санкция... 56 0 Отварят пистите в Пампорово... 64 0 Варненските старейшини гласоподаваха финансови инжекции за лечебните завед... 94 0 Главата на македонската черква: Единомислено взехме решение, че желаеме БПЦ за... 182
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР