Проверка на уменията на учениците в 9 клас в областта

...
Проверка на уменията на учениците в 9 клас в областта
Коментари Харесай

Мерят уменията в природните науки в 9 клас на 14 и 15 октомври

Проверка на уменията на учениците в 9 клас в региона на естествените науки се планува да се организира на 14 и 15 октомври. Тя ще бъде осъществена посредством електронни устройства. Това заяви служебният учебен министър Галин Цоков пред Отрасловия съвет по образованието. Информация за изявлението му бе оповестена от Министерството на образованието и науката (МОН).

Цоков посочи, че това няма да е външно оценен е. За да не се основава стрес у учениците, резултатите ще се вписват като настояща оценка от входно равнище по избор на ученика и по преценка на учителя.

В тестванията са включени задания за премерване на умения в региона на естествените науки. Очаква се с тях учителите да бъдат бъдат подкрепени в задаването и оценяването на подобен вид задания. Освен това развива потреблението на платформи, които биха могли да подкрепят в бъдеще образованието, подготовката и провеждането на разнообразни типове изпити.

Фокусът ще е върху основни за тематики като Енергия, Зелена сила, Парников резултат, Озонова дупка и Рециклиране, като учениците ще се приближат до вида задания и средата, в която част от тях ще работят по време на действителното проучване.

По думите на Галин Цоков в същото време продължава работата в МОН за въвеждане на повече на практика задания в тестванията на всички идни изпити от националните външни оценения.

На съвещанието на Отрасловия съвет са показани данни за началото на новата образователна година. Всички учебни заведения и детски градини да подсигурени с образователни комплекти. На просветителните институции са доставени над 9 500 000 познавателни книжки, учебници, образователни комплекти и образователни пособия, които са безвъзмездни за децата и родителите им. За тях са отпуснати 122 млн. лева, като за първи път са обхванати и над 300 000 възпитаници от 8 до 12 клас.

Към 15 септември 2024 година системата на предучилищното и учебното обучение е обезпечена с педагогичен експерти. Няма данни за дефицит на учители, като и сега тече процесът по заемане на работни места. По данни на районните ръководства на образованието в страната свободните места са 0,3 % от всички училищен позиции. 13 889 или 15% от са на възраст до 35 години в това число.

На съвещанието са разисквани и опциите за нарастване на работната заплата в просветителната система. Галин Цоков благодари на обществените сътрудници в Отрасловия съвет към МОН за ползотворната взаимна работа и положителния разговор, а те показаха задоволеност от спокойствието в системата.
 Галин Цоков: Забраната на телефоните в учебно заведение няма да реши проблемите
Галин Цоков: Забраната на телефоните в учебно заведение няма да реши проблемите

В над 100 учебни заведения ремонтите ще продължат и след 16 септември
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР