Приемането на Директивата срещу нелоялните търговски практики ще осугури защита

...
Приемането на Директивата срещу нелоялните търговски практики ще осугури защита
Коментари Харесай

Момчил Неков: Слагаме край на фактор „Страх“ за фермерите

Приемането на Директивата против нелоялните търговски практики ще осугури отбрана на селскостопанските производители
Страсбург, 12 март 2019 година – „ Успехът на договарянията по нелоялните търговски практики е същинска гражданска война за европейските производители в границите на този парламент. “ Това сподели Момчил Неков през вчерашния ден вечерта по време на разискването на Директивата в Европейския парламент.

Директивата по нелоялните търговски практики планува основни промени, които целят да подсигуряват по-стабилна отбрана на производителите в селскостопанския бранш и в огромна част от предприятията в хранително-вкусовата индустрия. С нея ще бъде подложен завършек на забавените заплащания повече от 60 дни, на отхвърли за подписване на документално съглашение за доставка, на комерсиалните репресии или опасността от такива, в случай че се прибегне до търсенето на правата и други. Ще бъдат прекъснати също практиката на едностранна смяна в поръчката, както и „ такса промоция “. Документът планува конфиденциалност на подадените тъжби, с което се подхваща стъпка към премахването на страха от предприемане на дейности против нелоялните сътрудници.

„ Приемането на директивата беше извънредно значимо за бранша, тъй като няма по какъв начин да желаеме качествено произвеждане, лоялна конкуренция и почтени бизнес връзки, в случай че не осигурим отбрана и сигурност на участниците в процеса. Призовавам в най-кратки периоди всички държави-членки да основат комисия с юридически пълномощия, която да следи за използването на тази инструкция “, заключи Неков в изявлението си.

През декември 2018 година Европейският парламент, Съветът и Комисията реализираха политическо съглашение, което посредством въвеждане на новите текстове ще подсигурява цялостна отбрана на селскостпанските производители в Европейски Съюз от практиките, които заплашват честността и принципността при подписване на покупко-продажби. Очаква се и Съветът на министрите на страните членки да одобри текста, с което ще стане допустимо влизането в действие на директивата до края на мандата на сегашния Парламент.

За Момчил Неков:

Член на Екологичен потенциал от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;

Член на Комисията по „ Земеделие и развиване на селските райони “;

Член на Комисията по „ Култура и обучение “;

Член на делегациите на Екологичен потенциал за връзки с Китай и с страните от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развиване, за климатичните промени, за развиване на туризма, културното завещание и европейските културни направления, за спорта.

Директивата планува по-конкретна самостоятелност, като разделя на категории другите нелоялни практики. Също дава опция на държавите-членки да уголемяват обсега ѝ в националното законодателство. Предвиждат се най-малко един път годишно срещи на националните виновни органи, както и изработката на уеб страница с информация от страна на Европейска комисия.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР