Причините за застаряване на населението са в намаляването на раждаемостта

...
Причините за застаряване на населението са в намаляването на раждаемостта
Коментари Харесай

Доц. Черкезова: Към 2030-та година ще бъде пика при застраняване на населението в страната

„ Причините за застаряване на популацията са в намаляването на раждаемостта и увеличението продължителността на живота. В международен проект популацията на целия свят застарява ", това съобщи доцент Стоянка Черкезова от Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките пред NovaNews.

Тя изясни, че към 2030-та година може да чакаме разцвет в остаряването на популацията в България. " Тогава популацията над трудоспособна възраст ще е най-вече, което ще докара до натоварване на системите - пенсионна, здравна и други Ще има напън върху осигурителните, пенсионните системи и така нататък ", сподели тя.

" От демографска позиция е доста мъчно да бъдат обърнати трендовете в идващите 20 година, безапелационна е доцент Черкезова. Само в демографски аспект може да се смекчи наклонността с повече раждаемост или имиграция на младежи. По думите й в този момент е нужно да има повишение на заетостта, повишение на продуктивността на труда и образованието на популацията. Нужно е да се усили % на добавената стойност на продуктивността ", добави доцент Черкезова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР