Причините за километричните опашки по границата с Гърция са комплексни.

...
Причините за километричните опашки по границата с Гърция са комплексни.
Коментари Харесай

Ивайло Иванов: На Кулата колите се обработват бързо, забавянията са заради непълни документи

„ Причините за километричните опашки по границата с Гърция са сложни. В последните дни имаше огромно натоварване, само че единствено на „ Кулата “. Съседните пунктове бяха безусловно празни. Само в петък за няма и 24 часа бяха минали над 6500 коли. Днес на място е и шефът на Главна дирекция „ Гранична полиция “. Неговите наблюдения са, че колите се обработват относително бързо – под минута “. Това сподели за БНР основният секретар на Министерство на вътрешните работи ст. комисар Ивайло Иванов. За възможното закъснение на колите способства това, че жителите нямат нужния набор от документи:

„ Когато се носи декларация за непридружено дете, би трябвало да има и копие. Вчера сътрудниците са създали над 500 копия на такива заявления, тъй като копие от тази декларация би трябвало да остане и при нас. На уеб страницата на „ Гранична полиция “ има доста точни инструкции и уточнения какви документи би трябвало да се носят от жителите, с цел да бъде оптимално улеснена инспекцията “.

Правим разбор на всяко едно денонощие и на аргументите, които способстват за настъпването на тези тежки ПТП. От статистиката, изнесена през вчерашния ден, стана ясно, че за предходната година има 1 300 000 нарушавания. В съпоставяне със същия интервал, до края на предходната седмица имаме над 200 000 установени нарушавания повече. Това значи, че в случай че вървим с тази наклонност, ще бъдат за 2019-а доста над 1 300 000. Нямаме записано нарушаване, което да не е глобено. Имаме в пъти покачване на събираемостта… Само където има полицейско наличие, там нещата са под надзор. На останалите неща, сега, след който преминат полицейските постове, всички стартират да карат, както си знаят. Именно поради това акцентираме на техническите средства. На друг стадий са тези публични поръчки, само че желаеме да купим още стационарни камери за надзор на скоростта на придвижване. Имаме концепция за правене на прави, където ще бъде измервана междинната скорост, за закупуването на 15 високоскоростни немаркирани коли, които ще се движат най-много по автомагистралите, с цел да може да бъде следено придвижването “.

Ще бъде построен обединен център, който да обработва документите за нарушаванията, с цел да се избегне субективизма на чиновниците:

„ От всички механически средства, които работят на територията на страната, информацията автоматизирано ще бъде изпращана в този център, тя автоматизирано ще бъде обработвана и ще бъдат издавани наказателни постановления. Всичко ще става изцяло автоматизирано “.

Иванов разяснява, че държанието на началника на шесто РПУ в София, довело до отстраняването му, не е добър образец за публичния диалог и за доверието към полицията:

„ Един от главните ни цели е повишение на доверието към чиновниците на Министерство на вътрешните работи. С такива дейности няма по какъв начин да го повишим. Колкото и положителни резултати да имаме, тъкмо такива обстановки подкопават доверието в нашите чиновници. Няма смисъл поради неетичното държание или разгулен изцепки на наши сътрудници да страдат останалите чиновници, които си правят съзнателно работата... Министерството е един доста огромен механизъм и в него работят голям брой чиновници. Те не са машини. Неминуемо е да стават такива неща, само че концепцията е да бъдем нетърпими и когато има подобен проблем, да не си заравяме главата в пясъка, а мигновено да реагираме “.

Ивайло Иванов регистрира покачване на бежанския напън спрямо 2018 година, само че акцентира, че тези хора не са били позволени на територията на страната:

„ Съоръжението на турската граница оказва своя позитивен резултат. Факт е, че там натискът непрекъснато понижава. В момента засиленият миграционен напън е от Гърция към България. Колегите вършат всекидневен разбор, вземат доста положителни ограничения и макар засиления напън, на територията на страната са малко арестуваните групи “.

Министерство на вътрешните работи още веднъж ще сътвори взаимни екипи от командировани чиновници и задгранични служители на реда в огромните курорти. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР