Причинените от човека емисии от въглероден диоксид и други вредни

...
Причинените от човека емисии от въглероден диоксид и други вредни
Коментари Харесай

Учени: Без климатичните промени не би имало такива горещини

Причинените от индивида излъчвания от въглероден диоксид и други нездравословни газове уверено способстват за високите температури в Южна Европа сега. Това демонстрира проучване на Имперския лицей в Лондон.

Мариам Закарая е климатоложка и авторка на изследването. Пред АРД тя изяснява, че изводите от проучването демонстрират, че в случай че климатът от 19 век насам не се беше изменил поради човешката интервенция, сходни горещи талази като актуалните просто не биха се случвали.

В момента на Стария континент температурите са към 2,5 градуса по-високи, в сравнение с биха били без човешката интервенция върху климата. Изследването на Лондонския университет демонстрира също, че поради човешката активност в Съединени американски щати и Мексико е 2 градуса по-горещо, а в Китай температурите са с 1 градус нагоре.

Как рисковите горещини се трансфораха в естествени лета

Ролята на климатичните промени е " безусловно неоспорима ", споделя пред АРД климатологът Фридерике Ото, който също работи по плана. " Климатичните промени тотално трансформират играта. Онова, което преди бяха редки горещини, в този момент са естествените лета. Новите рискови метеорологични събития без климатичните промени биха били невъзможни. Дали ще се трансфорат в нещо всекидневно зависи единствено от нас и от осъществяването на главната цел - междинната международна температура да се понижи и да се реализиран нулеви излъчвания ”, изяснява специалистът.

Толкова тежка гореща вълна, колкото тази, която сега се усеща в американските щати Тексас и Калифорния, евентуално ще се случва един път на всеки 15 години, в случай че положението на климата се резервира. Европейската гореща вълна в Испания, Италия, Гърция и други балкански страни вероятно също ще е регулярно събитие, което се повтаря на всеки 10 години. Ако междинната световна температура се вдигне с още два градуса обаче, сходни горещи талази ще стартират да се случват на всеки две до пет години. Понастоящем среднате температура на планетата е с 1,2 градуса по-висока от равнищата преди индустриализацията.

Почти всички горещи талази се укрепват от климатичните промени

Изследването на климатолозите преглежда интервалите 1-18 юли в Съединени американски щати, Мексико и Южна Европа, както и 5-18 юли в Китай. Резултатите към момента не са минали през целия теоретичен развой до тяхното издание. Но създателите са употребявали годна методология, прецизира АРД. Става дума за така наречен атрибутивни изследвания. Те се употребяват за оценка на степента, в която провокираното от индивида изменение на климата е отговорно за появяването на обособени рискови метеорологични или климатични феномени.

Чрез симулации учените съпоставят каква би била обстановката с климата през последните десетилетия, в случай че нямаше човешка интервенция, изяснява АРД. В този развой се пресмята въздействието на в допълнение издадените нездравословни газове.

Методът към този момент е потвърден и приет, изключително при проучването на горещи талази. Други изследвания към този момент демонстрираха, че огромните горещи талази в Сибир през 2020 година и австралийските пожари през 2019-2020 година са били отчасти породени от изменението на климата и че е доста малко евентуално горещата вълна през 2021 година в Северна Америка да беше зародила без изменението на климата.

За Якоб Цшайшлер е ясно, че горещите талази са резултат от климатичните промени, съобщи " Дойче Веле ". Той е началник на работната група за метеорологични и климатични феномени в Центъра за проучване на околната среда " Хелмхолц " в Лайпциг. " В случая с рисковите горещини въздействието на климатичните промени е доста ясно и можем да кажем, че съвсем всяка гореща вълна е била засилена от изменението на климата ", изяснява специалистът пред АРД.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР