Причината за това е, че се очаква да се използват

...
Причината за това е, че се очаква да се използват
Коментари Харесай

С 30% по-скъп газ от януари очаква енергийният министър


Причината за това е, че се чака да се употребяват количества от хранилището в Чирен, които са купени на по-високи цени

„ Зимните месеци към количествата, които купуваме прибавяме и количества от „ Чирен “. Там бяха нагнетени количества безценен газ от предходното държавно управление и това подвигна цените “, това разяснява пред Нова тв служебният министър на енергетиката Росен Христов.

„ Регулаторът следи калкулацията да е точна. Когато се показа междинна цена от 200 лева той утвърждава. Имам упования, че цената може да се смъкна. С приемането на тавана на цените се чака тържищата да понижат цените. На 31 декември ще знаем на каква цена ще купим газа през януари. Със сигурност ще има нарастване с към 30%. Ние би трябвало да знаем борсовия показател, с цел да извадим отстъпката. Индексът ще бъде към 200 лева През ноември и октомври държахме ниски цени. Тогава вместо да вадим количества от „ Чирен “ взехме решение да се възползваме от ниската цена на газа, който купувахме, с цел да може бизнеса да си отдъхне. Активно преговаряме да увеличим вноса. Колкото може повече да купим газ евтино, с цел да задържим количествата в „ Чирен “ в запас “, уточни той.

„ България употребява 3.5 милиарда куб./м на година.1 милиарда куб./м от Азербайджан, това е към 30% и всичко останало купуваме от Гърция. Това са краткосрочни контракти. С Турция направихме огромен пробив. Дългосрочно съдействие и опция да употребяваме турските канали за полутечен газ. Преговаряме за 1 милиарда куб./м, т.е. още 30%, които да получаваме през Турция. В момента приказваме за потенциала за разтоварване и за 13-годишен контракт “, добави Христов.

Според него преноса на полутечен газ за България през Турция може да е реалност през април 2023 година

Преди ден служебният министър даде генератори в украинския град Болград, където 70% от популацията са етнически българи.

„ Ситуацията там е доста тежка. Въпреки че няма военни дейности, градът е до границата с Молдова и Румъния, хората там приказват съвършено български. Закарахме 16 генератора, които да обслужват публичните здания – болница, учебно заведение. Надяваме се най-малко малко да помогнем. Там хората имат по два часа ток на денонощие. Отопляват се с парно, което в огромна част от времето не работи. Това са хора, които милеят за България.  Надявам се това нещо да завърши скоро. Всички виновници би трябвало да бъдат изправени пред развой. Не е норма 21 век да се вземат решение проблеми с  танкове. Българите там нямат общо с войната. Това не е обикновено нещо за цивилизования свят “, означи още Христов.

Той разяснява и тематика с „ Лукойл “.

„ Рафинерията би трябвало да работи в случай че желаеме да имаме евтини горива. Имаме проблем с доставките на нефт от неруски генезис. Това е сериозната точка – да намерим логистично по какъв начин да доставяме неруски нефт “, означи служебният министър на енергетиката.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР