Причината за терористичния акт срещу главния прокурор е желанието на

...
Причината за терористичния акт срещу главния прокурор е желанието на
Коментари Харесай

Прокурор Чапкънова за атентата срещу Гешев: Полза имат лица, засегнати от действия на прокуратурата

„ Причината за терористичния акт против основния прокурор е желанието на избрани лица или незаконни организации да бъдат овладени държавните институции, да бъде дестабилизирана държавността, да се посегне като цяло на независимостта на правосъдната власт и да се дестабилизира прокуратурата като държавен орган, да се понижи доверието и в жителите и да се заличат триумфите, които тя е постигнала. “ Това сподели прокурор Калина Чапкънова, член на Висшия правосъден съвет, водещ следствието на атентата в Сарафово през 2012 година, по Българска национална телевизия.

Чапкънова даде персоналното си мнение за аргументите за атентата, което по думите го прави на база на изнесените данни от прокуратурата и като изхожда от времето на случилото се, от мястото, от метода, по който е бил осъществен този терористичен акт, взривното устройство и имайки поради и лицето, по отношение на който е ориентирано.

Според нея сметка от този акт имат лица, които по някакъв метод са били наранени от наказателни производства или от избрани дейности на прокуратурата. „ Това е разумният отговор, който би могъл да се търси “, сподели тя, като посочи, че на този стадий се проверяват голям брой версии и всичко е допустимо, в това число и версията възмездие.

Чапкънова посочи, че при атентата в Сарафово също е имало самоделното взривно устройство, само че там еквивалентът му е бил към 2,5 кг и има 6 жертви. При атентата против Гешев еквивалентът е 3 кг.

„ Това взривно вещество не е било за заплашване, а за да аргументи гибелта на забележителен брой лица “, сподели Чапкънова.

По думите му това съзнателно закононарушение е много мъчно за следствие. То изисква предварителна подготовка, която да не стане притежание за странични лица, заради което доказването на този прелиминарен етап е извънредно мъчно. Затова проверяващите стъпват на голям брой косвени доказателства.

При таково следствие има доста версии, които се проверяват безусловно пълноценно. В тези производства се употребяват цялата палитра от плануваните начини за събиране на доказателства от Наказателно-процесуален кодекс - разпити на голям брой очевидци, претърсвания, изземвания, експертизи, следствени опити. Всички събрани доказателства изискват извънредно акуратен разбор, с цел да се стигне до поръчители и причинители, посочи прокурор Чапкънова.

Експертизата е един от способите за събиране на доказателства. Наред с всички останали би могла да даде насоки, като се изхожда от наличието на взривното вещество. Би могло да се откри всеки един съставен елемент от къде е бил набавен и по какъв начин се е осъществило сглобяването на взривното вещество.

За лансирането на версията, че това е инсценировка, прокурор Чапкънова сподели, че у нас има независимост на медиите и всеки може да интерпретира случилото се по този начин както откри за добре. 

„ Аз не бих могла да си помисля, че може да се слагат в такава заплаха личният живот и здраве и това на най-близките родственици, и да се преследва някаква такава цел. За мен е рисково да се мисли в такава посока. Живеем в демократично общество и всеки може да интерпретира протичащото се в страната “, сподели Чапкънова.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР