Причината за ниските доходи у нас се дължи на това,

...
Причината за ниските доходи у нас се дължи на това,
Коментари Харесай

Експерти разкриха какви са причините за ниските доходи у нас

Причината за ниските приходи у нас се дължи на това, че тръгнахме от ниски равнища при започване на Прехода. Въпреки, че до момента работната заплата е увеличена с 93% ние си оставаме най-бедната страна в Европейски Съюз. Всяка година приходите се усилват с 10%. Очевидно обаче е доста сложен този развой за догонване на другите. Това сподели някогашният обществен министър Христина Христова, в предаването „ Лице в лице “ по БТВ на тематика какви са аргументите за ниските приходи и неприятни условия за работа в България.

Според някогашният аграрни министър и сегашен представител на бизнеса Мирослав Найденов повода се дължи на обществено-политически аргументи. „ Всичко стартира с началото на Прехода. Разрушихме всичко, което имахме. Позволихме си една дивашка приватизация, от която се облагодетелстваха една група хора. Ние унищожихме бизнеса си. Стартирахме неприятно и резултатите са забележими “.

Представителят на КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова счита, че данъчната и обществената ни системи са несъответстващи. „ Те съвсем не съществуват. Друг проблем е слабият надзор върху изискванията на труда. „ Българският бизнес се стреми да осъществя краткосрочни облаги, само че нанася дълготрайни вреди “.

Христина Христова се похвали, че имаме положителни вести на пазара на труда. „ Имаме огромно понижаване на безработицата. В момента безработните са към 220 000 в България. Не би трябвало да се подценява обърнатият тренд - от пазар, който имаше остатък от работна ръка, в този момент търсим да внасяме. Една от аргументите е, че хора в работоспособна възраст напусна страната, демографския срив “, акцентира Христова. „ Има несъответствия в системата на образованието, което бълва фрагменти, които не са нужни на бизнеса “, стана ясно от думите й.

Григорова добави, че близо 3000 квалифицирани служащи не са наети у нас, защото не им се оферират положителни заплати и условия на труд ". Тя сподели още, че от 1,6 година има омекотен импорт на служащи, само че все пак работодателите не престават да се жалват, че им липсват фрагменти. Докажете този недостиг на пазара на труда, не говорете нелепости. Позволявате си да пишете политики, без да познавате трудовия закон, укори тя Христова. „ От година и половина е омекотен вносът на ИТ експерти, само че госпожа Христова не знае “.

Христова разкри, че поради неналичието на ИТ експерти огромна компания ще мести бизнеса си в Унгария.

„ Истината е отвън страстта “, добави Найденов. „ В България има огромен дефицит на работна ръка. Имаме два бранша, които са конкурентноспособни - земеделието и туризма. Има извънредно огромен недостиг на фрагменти в тези сфери. Един комбайнер с висок клас техника получава колкото един ИТ експерт “, обясни Найденов. „ В Гърция ще получават повече обаче “, съобщи Найденов. Той посочи, че един голям проблем у нас е този с ромите, които не желаят да учат и работят.

„ Заплащането не би трябвало да е на калпак, а съгласно качеството на труда. В бизнесът, тези които не са положителни си отиват. Добрият предприемач не се отхвърля от положителните служащи. Първият механизъм е положителната заплата “, акцентира някогашният аграрни министър.

„ Един добър шеф-готвач в София взима към 5000 лв. и отново има липса на фрагменти “, сподели Мирослав Найденов.

Според Григорова бизнесът търси 500 000 души личен състав.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР