Причината за мистериозните масови смъртни случаи на африкански слонове най-накрая

...
Причината за мистериозните масови смъртни случаи на африкански слонове най-накрая
Коментари Харесай

Причината за загадъчната смърт на десетки африкански слонове беше разкрита

Причината за мистериозните всеобщи смъртни случаи на африкански слонове най-сетне беше разкрита - а учените, които са създатели на нов отчет, настояват, че вероятността за поява на огнища на заболявания може да се усили в изискванията, основани от продължаващата климатична рецесия, заяви Си Ен Ен.


35 африкански слона в северозападната част на Зимбабве паднаха мъртви при озадачаващи условия сред края на август и ноември 2020 година 11 от големите стадни животни са починали в границите на 24 часа.

" Те умряха в границите на доста стеснен интервал от време. Това е една от най-загадъчните елементи на целия пъзел. Толкова доста животни, които умират напълно близо едно до друго, само че не тъкмо едно до друго, в подобен стеснен период от време. Според мен това е в действителност неповторимо, сигурно в тази част на света ", споделя доктор Крис Фогин, ветеринарен доктор в Victoria Falls Wildlife Trust в Зимбабве, който е съавтор на проучването за аргументите за гибелта.

По-рано същата година към 350 слона в прилежаща северна Ботсвана също са умрели ненадейно в продължение на три месеца.

Първоначално длъжностните лица и специалистите не могат да си обяснят смъртните случаи, настъпили измежду най-голямата популация от слонове в Африка. Обвиняват бракониерството, отравянето и сушата.

Според проучването, учредено на проби, взети от 15 от умрелите животни в Зимбабве, се оказва, че слоновете са били убити от бактериална зараза.

Анализът, оповестен на 25 октомври в списание Nature Communications, демонстрира доказателства за зараза с малко позната бактерия, наречена Bisgaard taxon 45, която предизвиква септицемия или отравяне на кръвта.

Смъртните случаи са настъпили, когато питателните и водните запаси са намалели през сухия сезон, което е принудило слоновете да изминават все по-големи дистанции в търсене на вода и храна.

Авторите настояват, че топлината, сушата и гъстотата на популацията в този регион евентуално са съдействали за епидемията.

А рисковите условия, които съгласно учените ще настъпват все по-често със стоплянето на Земята, могат да значат повече смъртни случаи на слонове в бъдеще.

" Рано е да се каже, че изменението на климата е повлияло на това, само че то може да го направи в бъдеще, в случай че получим повече и по-продължителни засушавания или моделите на преваляванията се трансформират и имаме доста по-тежък изсъхнал сезон ", сподели Фогин. " Смятам, че в случай че казусът е подобен, тогава е по-вероятно още веднъж да следим сходна смъртност ".

Смъртността на слоновете в Ботсвана се приписва на цианобактериални невротоксини, само че не са оповестени спомагателни детайлности, се отбелязва в изследването. Фогин съобщи, че няма потвърдена връзка сред смъртните случаи на слонове в Зимбабве и Ботсвана.

Един заплашен тип

Африканският слон е водещ тип, който е подложен на забележителен напън от бракониерството и загубата на местообитания. Включен в Червения лист на Международния съюз за отбрана на природата, броят на популацията е намалял със 144 000 до към 350 000 сред 2007 и 2014 година, като съгласно изследването загубите не престават да се правят оценка на 8 % всяка година.

Около 227 900 слона живеят в Трансграничната зона за запазване на Каванго-Замбези - 500 000 кв. км предпазена територия, която на към 90 % се намира на територията на Ботсвана и Зимбабве.

Доказателства за зараза са открити в шест от 15-те проби, пишат създателите на проучването, което е доказано посредством уединяване на бактерията в лаборатория и изчерпателен генетичен разбор.

Не са открити доказателства за съществуване на отрови, в това число такива от цианобактерии, или вирусна зараза.

Забавянето е довело до неприятно качество на пробите

Освен това наоколо до мъртвите слонове не са докладвани или следени мърша или други мъртви животни, както би се очаквало при цианидно или друго съзнателно отравяне, се отбелязва в изследването.

" Въпреки че няма културни или молекулярни доказателства за потвърждаване на таксон Bisgaard 45 при повече от шест смъртни случая в Зимбабве, изследваните слонове са били в положително телесно положение и е малко евентуално да са умрели единствено от апетит или тежка дехидратация, свързани със сушата ", се отбелязва в изследването.

На нито един слон не са отстранени бивни от бракониерство и не са следени външни признаци на контузия. Тестовете за антракс също са негативни, прибавя Фогин.

Изследователите обявиха, че не са съумели да открият бактериите в другите проби - факт, който те отдават на неприятното качество на пробите и забавянето на приемането на нужните разрешителни, което значи, че е било прекомерно късно да се извършат някои лабораторни проучвания.

" Повечето трупове са били разложени по време на вземането на пробите, което прави първичното качество на пробите неприятно. Освен това изнасянето на проби от диви животни за разбор е обвързвано с приемането на голям брой разрешителни от разнообразни структури - развой, който може да отнеме месеци ", се споделя в изследването.

Какво е известно за бактерията?

Таксон 45 на Bisgaard към този момент е бил свързван с рани от захапване от тигри и лъвове при хора. Бактерията е открита и в катерица и здрави папагали, отглеждани в плен.

Микроорганизмът, който няма публично название, е тясно обвързван с друга, по-често срещана бактерия, известна като Pasteurella multocida, която може да аргументи хеморагична септицемия при други животни, в това число азиатски слонове.

Тази бактерия е обвързвана и с всеобщата гибел на 200 000 сериозно застрашени антилопи сайга в Казахстан през 2015 година, се отбелязва в изследването.

Фогин съобщи, че откривателите са следили дивите животни в региона за съществуване на бактерията, само че от 2020 година насам не са доказани други смъртни случаи на слонове вследствие на таксон Bisgaard 45./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР