Причината - настояване на просветното министерство директорът и учителите вече

...
Причината - настояване на просветното министерство директорът и учителите вече
Коментари Харесай

Технологичното училище Електронни системи“ към ТУ-София е готово за протести

Причината - гледище на просветното министерство шефът и учителите към този момент да са подчинени на Регионалното ръководство по образованието, а не на ректора на Техническия университет. От учебното заведение считат, че смяната ще унищожи потвърден във времето учебен модел. Според министър Красимир Вълчев статутът не учебното заведение няма да се промени и връзките с Техническия университет ще се запазят.


При приемането на новия Закон за учебното обучение, Технологичното учебно заведение е забравено и е оставено без специфичния статут, който му се поставя, считат родителите от Обществения съвет. Сега, с цел да се извърши законът, се постанова шефът и учителите да подпишат трудов контракт не с ректора на Техническия университет, а с началника на Регионалното ръководство по образованието.
Светослав Сотиров, член на Обществения съвет на ТУЕС: На процедура се прекъсват всички юридически връзки сред учебното заведение и Техническия университет, то излиза от структурата на Университета, защото няма какво друго да го свързва. По този метод на процедура МОН завладява учебното заведение и резултатът е моделът на РУО, който е напълно властнически модел.
Родителите са обезпокоени и от обстоятелството, че учениците към този момент няма да учат по специфични проекти, няма да употребяват лабораториите, а преподавателите към този момент ще получават по- ниски заплати и надали ще пожелаят да придобият педагогическа дееспособност.

Светослав Сотиров, член на Обществения съвет на ТУЕС: Представяте ли си университетски фрагменти, доценти, професори би трябвало да отидат да приключват ПУЦ-а в Пловдив или някъде другаде, с цел да станат учители в приблизително учебно заведение. Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Училището остава към Техническия университет, няма да бъде прекратена връзката, няма да се трансформира преподавателския състав, декларирали сме го това, още предходната година говорихме с част от родителите. Разпространената информация е погрешна, единственото, което министерството е подхванало като деяние е покана до шефовете да сключат правно отношение с началниците на РУО, това никога не трансформира статута на учебното заведение.
Родителите споделят, че не имат вяра на министъра.Затова упорстват за промени в Закона в учебното обучение, с които да бъде регламентирана активността на учебното заведение.

Светослав Сотиров, член на Обществения съвет на ТУЕС: Готови сме за неотложен митинг, в случай че не бъдем чути от министъра на образованието господин Вълчев.
Утре родителите ще се срещнат с министъра. Казват, че в случай че не са удовлетворени от резултата митингът може да стартира още в четвъртък.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР