Приблизително всяка 15-а проверка по туристическите и търговските обекти по

...
Приблизително всяка 15-а проверка по туристическите и търговските обекти по
Коментари Харесай

Всяка 15-а проверка по морето завършва с акт

Приблизително всяка 15-а инспекция по туристическите и комерсиалните обекти по Черноморието тази година е приключила с акт за някакво нарушаване. Това стана ясно от думите на ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Пред Нова телевизия той изясни, че от началото на туристическия сезон досега са направени към 2500 такива инспекции. В резултат са били формирани 150-160 акта за нарушавания. Основната причина за глобите е несъвпадение сред обещаното и предоставеното в заведения и хотели. Такива са и най-честите сигнали от туристи, означи Маргаритов.

Има и недоволства от неизрядни отношение сред търговци, които могат да повлияят на почивката на потребителите. "Миналата седмица имахме много тежък случай – заради неуредени отношение сред туроператор и хотелиер на група туристи от към 200 души в началото беше отказано настаняване в хотела. Намесихме се ние, министърът на туризма и успяхме да създадем по този начин, че в последна сметка тези неуредени връзки да не попречат на туристите да бъдат настанени ", изясни шефът на КЗП.

По думите на ръководителя извънредно редки са случаите на начисляване на такси от вида – "празен стол”, "празна чиния”, "желание на клиента” и така нататък Коментарът му бе във връзка нов случай на включване на ексцентрични услуги в касов бон – този път в заведение в Харманли, което е начислило такса "нищо” в размел на 5 лева за едночасов престой без консумация. "Имаше няколко случаи, в които търговци се опитваха неточно да заблуждават своите клиенти, че дължат избрани суми за неща, които по-скоро бяха измислени”, добави Маргаритов. Той даде образец с така наречен такса "желание на клиента”, която бе начислена на гости на заведение в Кранево, поискали спомагателна обработка на поръчаното ядене. Според него това е нарушаване, защото услугата не е планувана в менюто, а законът изисква предлаганото в заведението да се разказва там. Но още веднъж акцентира, че това са по-скоро спорадични случаи, тъй като статистиката на Комисията демонстрира, че в последните години нарушаванията понижават.

Маргаритов удостовери, че инспекциите на КЗП по морето не престават до края на сезона, като уточни, че те не би следвало да смущават осъществяващите активността си според условията на закона търговци.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР