Приблизително 60 000 ученици посещават часове на езици на националните

...
Приблизително 60 000 ученици посещават часове на езици на националните
Коментари Харесай

Близо 60 000 ученици в Сърбия учат езици на националните малцинства

Приблизително 60 000 възпитаници посещават часове на езици на националните малцинства в Сърбия на всички просветителни стадии, заяви през днешния ден сръбското министерство на правата на индивида и малцинствата и обществения разговор, представено от Танюг.

По мотив началото на новата образователна година ведомството напомни, че членовете на националните малцинства в Сърбия имат право да посещават занятия, водени на родния им език, съобщи Българска телеграфна агенция.

В прессъобщението на министерството се отбелязва, че в Сърбия правото на обучение на езици на националните малцинства е обезпечено от Конституцията (…) и е създадено по-подробно посредством повсеместен набор от закони за образованието.

Министърът на правата на индивида и малцинствата и обществения разговор Томислав Жигманов приветства началото на образователната година и пожела доста триумфи на учениците, които учат на майчин език.

За да реализира правото на обучение на майчин език, Сърбия е осигурила в своята просветителна система изцяло образование (от детската градина до края на гимназията) с изключение на на сръбския език и на осем езика на националните общности - албански, босненски, български, маджарски, русински, румънски, словашки и хърватски език.

Такова образование има на местата, където живее забележителен % представители на тези общности на територията на Войводина, Санджак, както и в южната част на Сърбия, се споделя в прессъобщението.

Освен това на осем езика на национални малцинства се преподава в границите на предмета „ Майчин език с детайли на националната просвета “: буневски, влашки, македонски, немски, ромски, словенски, украински и чешки, показват от министерството.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР