Приблизително 30% от диамантите, които се произвеждат в световен мащаб,

...
Приблизително 30% от диамантите, които се произвеждат в световен мащаб,
Коментари Харесай

Русия добива близо една трета от диамантите в света. Как влияят санкциите?

Приблизително 30% от диамантите, които се създават в международен мащаб, идват от съветски мини, като 90% от тях са благосъстоятелност на държавния колос Алроса, сочат данни на министерството на финансите на Съединени американски щати.

След началото на военния спор в Украйна Алроса и нейният основен изпълнителен шеф Сергей Иванов бяха глобени от администрацията на американския президент Джо Байдън, като част от икономическите санкции против Русия.

Санкциите обаче, описвани като "безпрецедентни " и "тежки " от страна на министерството на финансите на Съединени американски щати, към този момент не основават непосредствени проблеми за международната търговия с диаманти, споделят пред Insider от Световния съвет по диамантите.

Това е по този начин, тъй като глобите против Алроса стигат единствено до такава степен, че не разрешават покупко-продажбите с дълг и акции, което значи, че към момента е изцяло законно щатски компании да купуват и продават добити в Русия диаманти.

"Съгласно актуалното законодателство, ние можем да продължим да вършим бизнес с Алроса тук в Съединени американски щати, " споделя Даяна Фъркгот-Рот, доцент по стопанска система в университета Джордж Вашингтон и някогашен помощник-секретар по икономическата политика в министерството на финансите на Съединени американски щати.

"Така че въпросът е не какво ще направи министерството на финансите, а какво ще създадат потребителите, " добавя тя.

Някои компании и консуматори обаче бойкотират съветските диаманти, по този начин или другояче

Два дни откакто бяха оповестени глобите против Алроса, компания за онлайн продажби на бижута Brilliant Earth, която твърди, че продава само "етично добити " диаманти, отстрани всички добити в Русия скъпоценни камъни от уеб страницата си. Изглежда обаче, че това е първият и единствен към този момент огромен щатски търговец на диаманти на дребно, който го е направил.

От комерсиалното съдружие с нестопанска цел „ Бижутерите на Америка “ оповестиха през предходната седмица, че "съветват членовете си да подхващат ограничения за прекъсването на покупко-продажбата на диаманти, скъпоценни метали или скъпоценни камъни с съветски или беларуски произходи, " акцентирайки като причина "сериозни, етични, репутационни и правни опасности. "

Междувременно, консуматори на обществените медии приканиха за всеобщи протести на съветски артикули - от водка до бензиностанции.

Фърктгот-Рот споделя, че бижутерските компании евентуално ще бъдат подложени на сходен напън от страна на потребителите да спрат да продават съветски диаманти. Според нея обаче за протестите на самостоятелно равнище ще е належащо потребителите да знаят от кое място е придобит в началото един приключен елмаз.

Анализаторът от диамантената промишленост Пол Зимниски споделя пред Insider, че е виждал доказателства неруски диаманти да се продават на цени над пазарните поради спора.

"Ако потребителите бойкотират съветските диаманти, това несъмнено ще се отрази на веригата на доставки, " споделя той, допълвайки, че близо три четвърти от потребителското търсене на диаманти идва от западните страни и Япония. "В последна сметка, считам, че потребителите ще дефинират в каква посока ще тръгне всичко това. "

Щатските наказания може да доведат до дефицит на диаманти и покачвания на цените

Санкциите против Алроса не нарушават непосредствено световната търговия с диаманти, само че съветската инвазия в Украйна може да докара до покачвания в цените на скъпоценните камъни.

Санкциите на Съединени американски щати и Европейски Съюз по отношение на финансовата инфраструктура на Русия затрудняват преводите с съветски компании, което неотдавна беше усложнено от прекъсването на доставките от и до страната на куриерски компании, като FedEx, UPS и DHL.

"Ако все пак купувачи желаят да купуват диаманти от Алроса, евентуално ще има затруднения към заплащанията към компанията, което евентуално ще затрудни или най-малко ще ограничи доставките на необработени диаманти, " изяснява Зимниски.

За по този начин наречените "производители " на диаманти, които купуват и по-късно шлифоват необработените камъни (повечето от които се намират в Индия), това би могло да значи забавяния със седмици на доставките и риск за заледяване на средствата.

В взаимозависимост от това какъв брой дълго ще продължат рестриктивните мерки, това може да прерасне в дефицит на необработени диаманти и да докара до растеж в цените на продукта в целия свят, споделя Зимниски.

"Ще минат най-малко 3-4 месеца, преди необработените диаманти, които се купуват през днешния ден, да доближат до търговците на едро и на дребно на шлифовани диаманти, " съгласно Зимниски. "Колкото по-дълго се проточи това, толкоз по-сложно и проблематично става за промишлеността. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР