Приблизително 25% е сивият сектор в момента у нас. Това

...
Приблизително 25% е сивият сектор в момента у нас. Това
Коментари Харесай

Експерт: Около 25% е сивият сектор в българската икономика

Приблизително 25% е сивият бранш сега у нас. Това сподели на конференция проф. доктор Стефан Петранов – началник на екипа, основал Композитния показател „ Икономика на ярко “, съобщи „ Фокус “.

„ Изчисляването на показателя е развой, който стартира през месеците май-юни и всяка година се повтаря. Изчислили сме показателя за 2017 година и са направени някои корекции поради това, че са пристигнали ревизирани данни за предишни години. Тези данни по-скоро са допълващи и не са основни, не въздействат върху посоката, върху която върви показателя. Колкото по-голяма е цената на показателя, толкоз по-малък е сивият бранш. Сивите практики, когато се правят оценка на макроикномическо ниво влизат в една обща категория “, разяснява проф. Петранов.

Той посочи, че според от структурата на стопанската система, може това да не дава отговор на творби Брутният вътрешен продукт.

„ 26% сива част на българската стопанска система са по-скоро сиви практики и периодичност на явлението. Отговаря почти на каузи на Брутният вътрешен продукт “, посочи проф. Петранов. По думите му наклонността е положителна във връзка с сивия бранш. „ Не единствено се изсветлява българската стопанска система, само че тя се изсветлява все по-бързо. Нашият комозитен показател демонстрира изсветляване на стопанската система. Индексът нараства като цяло, само че и двете му съставни елементи също нарастват, което е радващо “, сподели още професорът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР