Приближаването на Русия към Черно море е, според бившия командир

...
Приближаването на Русия към Черно море е, според бившия командир
Коментари Харесай

Руското езеро: Как НАТО да освободи Черно море

Приближаването на Русия към Черно море е, съгласно някогашния пълководец на Шести флот на Съединени американски щати и отличен помощник на CEPA, адмирал Джеймс Фого, " като боа на врата на Украйна, която стиска, стиска и стиска ". Алиансът " има потребност от морска тактика ", пише The Center for European Policy Analysis (CEPA).

Много е казано за това, само че войната направи напредъка сложен. Последният некрайбрежен боен транспортен съд на НАТО в Черно море, френската фрегата FS Auvergne, напусна през януари 2022 година Оттогава Турция затвори проливите за военни кораби както за Русия, по този начин и за алианса.

Докато флотът на Украйна, макар неналичието на огромни надводни бойни кораби или подводници, сполучливо нанесе съществени вреди на съветския флот, адмиралите на Кремъл управляват водещата военноморска мощ в Черно море. Морските офанзиви с дронове против Севастопол и противокорабните ракети с наземно базиране ограничиха свободата на маневриране на нейния флот (и изтеглянето на някои елементи в Новоросийск), само че Русия резервира контрола над придвижването на украинските кораби и по този метод главния си експортен маршрут.

Това е съветска политика от години и следвоенна Украйна не може да процъфтява, в случай че нещата не се трансформират. Кампанията от години цели да ускори хватката на Русия и значително съумя.

През април 2018 година Русия отвори Керченския мост, с цел да свърже нелегално анексирания Крим с континенталната част. Този маршрут служи за подкрепяне на значими детайли от съветската военна логистика и военни закононарушения, като да вземем за пример ракетни офанзиви против украинска гражданска инфраструктура. Но също по този начин беше (съвсем умишлено) предопределен да ограничи украинското мореплаване, като понижи размера на корабите, които могат да влизат и излизат от Азовско море и украински пристанища като Мариупол. Не инцидентно е прочут като " Керченската примка ".

След това Русия стартира съзнателно да забавя комерсиалните кораби, които се насочват към и от украинските азовски пристанища под предлог за инспекции. Няма закъснения за съветски кораби, които се насочат към/от съветски пристанища в района.
 Сигурността на Черно море е в светлината на прожекторите
Сигурността на Черно море е в светлината на прожекторите

Нужна е тактика за отговор на евентуални закани в бъдеще

Преди инспекциите междинното време за изчакване на комерсиалните кораби за прекосяване през Керченския проток беше 5-7 часа. Това се усили до 80-115 часа през втората половина на 2018 година Западният яд от тази открита политическа интервенция в свободното придвижване на търговски кораби накара Русия да понижи закъсненията до приблизително 37 часа през 2019 година, само че по-късно Русия усили или редуцира закъсненията по свое убеждение, постоянно като инструмент против опасността от наказания от страните от Европейски Съюз.

Третата тактичност на Русия беше да затвори региони на Черно и Азовско море под претекст за военноморски учения. От 8 февруари 2022 година Русия употребява това, с цел да блокира значими региони на Черно и Азовско море по маршрутите към и от всички украински пристанища. Освен това неговата затворена зона се простира до изключителната морска икономическа зона на Украйна. Откакто стартира всеобщата война, Русия стреля и по търговски кораби на невоюващи страни. Друг сериозен риск за корабоплаването съставлява морският минен развой, тяхното отделяне и дрейф.

Сега Русия сътвори икономическа мъртва зона за Украйна посредством своята многоизмерна обсада на украинските черноморски и азовски пристанища и де факто монополизира огромна част от морското пространство. Има шест крайбрежни страни на Черно море (включително три членки на НАТО), само че това надалеч не е явно, когато се огледа сегашната каша. Русия диктува събитията.

Освен всичко друго, това разрешава на Русия да употребява договорката за експорт на зърно (чието възобновяване сега " виси на косъм " ) като инструмент за изнудване и да изтласка Украйна от международния пазар на храни. Украйна е един от петте най-големи експортьори на зърно в света, само че нейният потенциал за експорт по суша е стеснен до 5-10% от износа, до момента в който корабоплаването през морския зърнен кулоар може да бъде спряно във всеки един миг. В резултат на съветската окупация на части от Херсонска и Запорожка области, измежду основните селскостопански райони в Украйна, 30% от територията на Украйна не е налична за развъждане на култури, най-малко през 2023 година Междувременно Русия имаше рекордна годишна продукция от зърно през 2022 година По този метод тя може да се опита да размени украинския експорт на зърно със собствен личен.

И по този начин, какво да се направи? Румъния направи оферти НАТО да откри непрекъснато военноморско наличие и евентуално е подготвена да предложи бази. В предишното Турция предизвести, че Черно море се трансформира в " съветско езеро ".

Въпреки рестриктивните мерки на Конвенцията от Монтрьо от 1938 година за прекосяването в Черно море на военни кораби от извънкрайбрежни страни, НАТО може много елементарно да употребява откритата румънска традиция в корабостроенето за произвеждане на дребни плавателни съдове, в това число безпилотни дронове. Може да разположи многонационални екипажи на тези плавателни съдове. Може да базира самолети и дронове в България и Румъния (Турция също, в случай че желае.) Може да притисне Турция да одобри по-разрешително схващане за Монтрьо.

Това, което не може да направи, е да разреши на актуалното съветско владичество да продължи несъмнено.
 Мир над Черно море – Украйна предлага проект в 5 стъпки
Мир над Черно море – Украйна предлага проект в 5 стъпки

Олексий Резников желае " денацификация " на Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР