При ясно синьо небе френската полиция днес демонстрира силите си

...
При ясно синьо небе френската полиция днес демонстрира силите си
Коментари Харесай

Франция засилва сигурността с наближаването на Олимпийските игри в Париж

При ясно синьо небе френската полиция през днешния ден показва силите си в Париж , патрулирайки пешком по железопътните гари и наоколо до стадионите, в опит да успокои обществеността на фона на новите предизвестия , че групировката „ Ислямска страна “ може да възнамерява набези против европейски футболни събития, оповестява „ BBC “.

Повишената сигурност във френската столица бележи миг на възходяща угриженост в цяла Европа , защото държавните управления се пробват да оценят и да реагират на заканите , отправени по медиен канал, подкрепящ „ Ислямска страна “ .

Това се случва и в комплициран миг за самата Франция, която се приготвя да бъде хазаин на Олимпийските игри през юли, откакто набъбнаха опасенията, че Кремъл съзнателно се пробва да популяризира подозрения и страхове по отношение на способността на френското държавно управление да обезпечи сигурността на своите жители.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин съобщи, че е „ доста засилил сигурността “ към четвъртфиналния мач от Шампионската лига в сряда вечер в Парка на принцовете в югозападната част на Париж. Този ход е разследване от онлайн опасност за европейски спортни събития , която съгласно Дарманин е била „ обществено изразена “ от Ислямска страна. Медийният канал, подкрепящ групировката, е достигнал до поддръжници във Франция и на други места, които може би се усещат окуражени след неотдавнашното нахлуване против концертна зала в Москва , за което Ислямска страна се разгласи.

Дарманин обаче се стремеше да сложи опасността и нарасналото национално равнище на опасност в подтекст, като акцентира, че рискът от нахлуване на Ислямска страна „ не е нов “ и че „ не разполагам – и го споделям напълно искрено – с никаква съответна информация. Не знаем кое място може да бъде изключително наранено, нито при какви условия “. Той също по този начин посочи, че неговите сили, които имат дълготраен опит в битката с ислямския екстремизъм, са предотвратили две набези от началото на годината и са арестували пет лица в три разнообразни случая през последните две седмици.

Двама почитатели, които бяха пристигнали от Тулуза преди мача сред ПСЖ и Барселона, побързаха да отхвърлят рисковете. 21-годишният Жулиен разяснява:

„ Живеем непрекъснато под опасността от терористи и атентати, тъй че не се спряхме да живеем и да дойдем на един превъзходен мач, даже и след тези закани. “

„ Не би трябвало да се опасяваме “ , безапелационен е Александър, който е на 27 години и добавя:

„ Ако вършат тази информационна акция, тя е на първо място, с цел да ни сплашат и да ни тероризират, тъй че французите повече да не излизат на открито. Затова би трябвало да продължим да живеем и да им покажем, че сме по-силни от това. “

Но в цяла Европа, където следва дълго лято на спортни и културни събития , държавните управления показват възходяща угриженост за ИД-К, както е известно основаното в Афганистан крило на джихадистката формация.

Германия към този момент я назовава най-голямата вътрешна опасност за страната и ускорява сигурността преди Европейското състезание по футбол това лято, в това число с рядката стъпка за въвеждане на инспекции по сухопътните граници.

През последните месеци в Германия , Белгия и Австрия бяха осъществени полицейски рейдове против поддръжници на Ислямска страна и полицията заяви за осуетени заприказва , да вземем за пример против Кьолнската катедрала в новогодишната нощ.

Но намирането на верния баланс сред подготовката за сигурността и успокояването на обществеността в никакъв случай не е елементарно, а Франция е изправена пред някои изключително сложни провокации, защото Олимпийските игри би трябвало да стартират с невиждана гала по откриването по река Сена в сърцето на Париж по-късно повече от 100 дни.

Дясноориентираният френски вестник Le Figaro към този момент предизвести, че на заканите от терористичната формация се обръща прекомерно огромно внимание , като написа следното:

„ Пропагандаторите на Ислямска страна към този момент са постигнали част от задачата си. “

Френският специалист по сигурността Гийом Фарде счита, че за народна власт като Франция е значимо да се види, че не се поддава на боязън, като добави:

„ В противоположен случай ние играем играта на терористичните организации, които желаят да основат климат на гнет, климат на съмнение. “

През последните години Франция претърпя доста опустошителни ислямистки произшествия – от убийствата в „ Шарли ебдо “ през 2015 година, нападението в „ Батаклан “ през същата година, убийствата в Деня на Бастилията в Ница през 2016 година до поредност от брутални убийства на учители.

Властите реагираха с интервенция „ Сентинел “ – военни сили, ориентирани към отбрана на хората от терористични закани . Двадесет хиляди бойци ще вземат участие в защитата на Олимпийските игри в Париж, дружно с към 40 000 служители на реда и жандармеристи.

Войната в Украйна обаче добави ново измерение, като президентът Еманюел Макрон предизвести, че Русия към този момент съставлява „ риск “ за Олимпийските игри . Президентът Макрон заема все по-твърда позиция във връзка с Кремъл, който наподобява е дал отговор с нападателна киберкампания , целяща да дискредитира Франция при всяка опция.

„ Няма да свързвам Русия с джихадистки терористични организации. От друга страна, Русия се пробва да предприеме други дестабилизиращи дейности “ , съобщи Гийом Фарде, като уточни образци за онлайн мрежи за кибертормоз , свързани с Русия, които се стремят да популяризират подправена информация и да усилват „ неприятните вести “.

Френското министерство на защитата да вземем за пример неотдавна предприе рядката стъпка да осъди обществено подправена, копирана версия на личния си формален уеб страница, която изглеждаше, че приканва 200 000 французи да се включат в Украйна. Анализаторите считат, че това е част от по-широка акция, подкрепяна от Кремъл, за намаляване на западната поддръжка за военните старания в Украйна .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР